Η Huawei Technologies έκανε μια τολμηρή δήλωση στον παγκόσμιο αγώνα για την τεχνητή νοημοσύνη, παρουσιάζοντας το σύστημα υπολογιστικής τεχνητής νοημοσύνης CloudMatrix 384 στη Διεθνή Διάσκεψη Τεχνητής Νοημοσύνης (WAIC) στη Σαγκάη στις 26 Ιουλίου. Η τελευταία πρόταση του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού αποτελεί άμεση πρόκληση στην κυριαρχία της αμερικανικής Nvidia στην αγορά υλικού τεχνητής νοημοσύνης.
Το CloudMatrix 384, με την επίσημη ονομασία Atlas 900 A3 SuperPoD, είναι ένα τεράστιο ολοκληρωμένο σύστημα που βασίζεται σε 384 επεξεργαστές Ascend 910C της Huawei, διατεταγμένους σε τοπολογία all-to-all. Το σύστημα μπορεί να προσφέρει έως και 300 petaflops υπολογιστικής ισχύος BF16, δηλαδή περίπου τη διπλάσια απόδοση σε σχέση με το GB200 NVL72 της Nvidia. Διαθέτει επίσης 3,6 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα μνήμης και 2,1 φορές μεγαλύτερο εύρος ζώνης από τον αμερικανικό ανταγωνιστή του.
Το σύστημα εκτείνεται σε 16 racks, συμπεριλαμβανομένων 12 racks υπολογιστών με 32 επιταχυντές το καθένα και τεσσάρων racks δικτύωσης, ενώ βασίζεται αποκλειστικά σε οπτικές συνδέσεις για όλη την εσωτερική επικοινωνία. Ενσωματώνει 6.912 οπτικούς πομποδέκτες 800G LPO, επιτρέποντας εξαιρετικά υψηλό συνολικό εύρος ζώνης επικοινωνίας, διατηρώντας παράλληλα δυνατότητες ανοχής σφαλμάτων και επεκτασιμότητας.
Αυτό το επίτευγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο της κλιμακούμενης τεχνολογικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας. Η παρουσίαση του συστήματος στη WAIC 2025 αποτελεί καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια της Κίνας για τεχνολογική αυτάρκεια, θέτοντας άμεση πρόκληση στην κυριαρχία της Nvidia στην περιοχή και σηματοδοτώντας μια νέα φάση στον παγκόσμιο «πόλεμο» των μικροτσίπ.
Ωστόσο, η προσέγγιση της Huawei συνοδεύεται από συμβιβασμούς. Ενώ το CloudMatrix 384 υπερτερεί των λύσεων της Nvidia σε ακατέργαστη υπολογιστική ισχύ, το επιτυγχάνει με κόστος στην αποδοτικότητα, καταναλώνοντας περίπου τετραπλάσια ισχύ από το GB200 NVL72 της Nvidia—559 kW έναντι 145 kW—καθιστώντας το περίπου 2,3 φορές λιγότερο αποδοτικό. Τεχνικά, το σύστημα δεν είναι ούτε αποδοτικό ούτε αρθρωτό με τα δυτικά πρότυπα, ωστόσο η ακατέργαστη απόδοσή του είναι σίγουρα ανταγωνιστική, εφόσον η κατανάλωση ενέργειας και το κόστος απόκτησης θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας. Ο στόχος είναι σαφής: σε μια αγορά όπου οι αμερικανικές κυρώσεις καθιστούν δύσκολη ή αδύνατη την πρόσβαση σε GPUs της Nvidia, η Huawei διασφαλίζει την εθνική υπολογιστική βάση της Κίνας για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Η κυκλοφορία αυτή αποδεικνύει πως οι τομείς ημιαγωγών και τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας συνεχίζουν να παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη παρά τους αμερικανικούς περιορισμούς εξαγωγών. Οι στόχοι της Huawei για το 2025 αποτελούν καθοριστικό βήμα για την αυτάρκεια της Κίνας στα chips τεχνητής νοημοσύνης. Με εμπορικά βιώσιμες αποδόσεις παραγωγής και σημαντικά προγραμματισμένη παραγωγή, ο Ascend 910C δεν αποτελεί πλέον εξειδικευμένο προϊόν, αλλά μια αξιόπιστη εναλλακτική απέναντι στη Nvidia. Παρότι παραμένουν διαφορές στην απόδοση, οι γεωπολιτικές πιέσεις επιταχύνουν την υιοθέτηση, μειώνοντας την κυριαρχία της Nvidia και αναδιαμορφώνοντας την παγκόσμια υποδομή τεχνητής νοημοσύνης.
Καθώς ο παγκόσμιος αγώνας για την τεχνητή νοημοσύνη εντείνεται, το CloudMatrix 384 της Huawei αποτελεί όχι μόνο τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά και σύμβολο της αποφασιστικότητας της Κίνας να ελέγξει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης σε ένα ολοένα και πιο κατακερματισμένο τεχνολογικό τοπίο.