Το Ινστιτούτο Ανθρωποκεντρικής Τεχνητής Νοημοσύνης (HAI) του Πανεπιστημίου Στάνφορντ δημοσίευσε την Έκθεση Δείκτη ΤΝ για το 2025, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη ανάλυση της παγκόσμιας κατάστασης και πορείας της τεχνητής νοημοσύνης.
Η έκθεση, υπό την καθοδήγηση διεπιστημονικής επιτροπής ειδικών από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, αποκαλύπτει ότι οι εταιρικές επενδύσεις στην ΤΝ έφτασαν τα 252,3 δισ. δολάρια το 2024, με τις ιδιωτικές επενδύσεις να αυξάνονται κατά 44,5% και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές κατά 12,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι ιδιωτικές επενδύσεις στις ΗΠΑ κυριάρχησαν με 109,1 δισ. δολάρια, σχεδόν 12 φορές περισσότερα από τα 9,3 δισ. της Κίνας και 24 φορές περισσότερα από τα 4,5 δισ. του Ηνωμένου Βασιλείου. Το χάσμα είναι ακόμη πιο έντονο στον τομέα της γενετικής ΤΝ, όπου οι επενδύσεις των ΗΠΑ ξεπέρασαν κατά 25,4 δισ. δολάρια το συνολικό ποσό Κίνας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου μαζί.
Η επιχειρηματική υιοθέτηση της ΤΝ επιταχύνθηκε σημαντικά, με το 78% των οργανισμών να δηλώνουν χρήση ΤΝ το 2024, έναντι 55% το 2023. Αντίστοιχα, το ποσοστό όσων χρησιμοποιούν γενετική ΤΝ σε τουλάχιστον μία επιχειρησιακή λειτουργία υπερδιπλασιάστηκε—από 33% το 2023 σε 71% το περασμένο έτος.
Η έκθεση αναδεικνύει εντυπωσιακές βελτιώσεις στις δυνατότητες της ΤΝ. Νέα σημεία αναφοράς που εισήχθησαν το 2023 κατέγραψαν αύξηση στην απόδοση από 18,8 έως 67,3 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μόλις ένα έτος. Τα συστήματα ΤΝ σημείωσαν επίσης σημαντική πρόοδο στη δημιουργία βίντεο υψηλής ποιότητας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, πράκτορες γλωσσικών μοντέλων ξεπέρασαν ακόμη και τους ανθρώπους σε προγραμματιστικά καθήκοντα.
Σε επίπεδο πολιτικής, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ εισήγαγαν 59 κανονισμούς σχετικούς με την ΤΝ το 2024—περισσότερους από διπλάσιους σε σχέση με το 2023. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αναφορές στην ΤΝ στη νομοθεσία αυξήθηκαν κατά 21,3% σε 75 χώρες από το 2023, σημειώνοντας εννιαπλάσια αύξηση από το 2016. Οι κυβερνήσεις επενδύουν επίσης μαζικά: η Κίνα ξεκίνησε ταμείο ημιαγωγών ύψους 47,5 δισ. δολαρίων, η Γαλλία δεσμεύτηκε για 109 δισ. ευρώ σε έργα ΤΝ και ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ η Σαουδική Αραβία εγκαινίασε πρόγραμμα ανάπτυξης ΤΝ ύψους 100 δισ. δολαρίων.
Στην εκπαίδευση, τα δύο τρίτα των χωρών πλέον προσφέρουν ή σχεδιάζουν να προσφέρουν μαθήματα πληροφορικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση—διπλάσιες σε σχέση με το 2019—με την Αφρική και τη Λατινική Αμερική να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πρόοδο. Ωστόσο, η πρόσβαση παραμένει περιορισμένη σε πολλές περιοχές λόγω βασικών ελλείψεων υποδομών, όπως η ηλεκτροδότηση.