menu
close

BRICS-maat vaativat YK:ta johtamaan tekoälyn globaalia hallintaa

BRICS-maat hyväksyivät 7. heinäkuuta 2025 julkilausuman, jossa vaaditaan Yhdistyneitä kansakuntia ottamaan johtorooli tekoälyn globaalien hallintakehysten luomisessa. Rio de Janeirossa pidetyssä 17. BRICS-huippukokouksessa allekirjoitettu ehdotus korostaa, että tekoälyn hallinnan tulee huomioida kaikkien maiden, erityisesti globaalin etelän, tarpeet. BRICS-johtajat katsovat, että nykyiset tekoälyn sääntelymallit ovat länsimaiden hallitsemia eivätkä edusta monipuolisia globaaleja näkökulmia.
BRICS-maat vaativat YK:ta johtamaan tekoälyn globaalia hallintaa

Laajentunut BRICS-ryhmä, joka edustaa nyt yli 40 prosenttia maailman väestöstä ja 44 prosenttia globaalista BKT:sta, on ottanut rohkean kannan tekoälyn sääntelyyn vaatimalla virallisesti YK:n johtajuutta tekoälyn globaalissa hallinnassa.

Heinäkuun 7. päivänä Rio de Janeirossa hyväksytyssä julkilausumassaan BRICS-johtajat kuvaavat tekoälyä "ainutlaatuiseksi mahdollisuudeksi edistää kehitystä kohti vauraampaa tulevaisuutta" ja painottavat, että hallintakehysten tulee "lieventää mahdollisia riskejä ja vastata kaikkien maiden, mukaan lukien globaalin etelän, tarpeisiin".

Ehdotus haastaa suoraan länsimaiden hallitsemat tekoälyn hallintamallit. BRICS korostaa, että minkä tahansa globaalin kehyksen on oltava "edustava, kehityssuuntautunut, saavutettava, osallistava, dynaaminen ja reagoiva" sekä kunnioitettava kansallista suvereniteettia. Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva, jonka maa toimii BRICS:n puheenjohtajana vuonna 2025, totesi: "Hyväksymällä tekoälyn hallintaa koskevan julkilausuman BRICS lähettää selkeän ja yksiselitteisen viestin: uusien teknologioiden on toimittava oikeudenmukaisessa, osallistavassa ja tasa-arvoisessa hallintakehyksessä."

Julistuksessa vaaditaan "teknisten spesifikaatioiden ja protokollien" kehittämistä julkisen sektorin ja YK:n virastojen yhteistyönä, jotta tekoälyalustojen "luottamus, yhteentoimivuus, turvallisuus ja luotettavuus" voidaan taata. Lisäksi siinä kannatetaan avoimen lähdekoodin yhteistyötä, digitaalisen suvereniteetin suojaamista, reilua kilpailua tekoälymarkkinoilla sekä immateriaalioikeuksien turvaamista siten, etteivät ne estä teknologian siirtoa kehittyville maille.

Analyytikot pitävät tätä siirtoa merkittävänä geopoliittisena kehityksenä teknologiapolitiikassa. Igor Makarov, Venäjän talouskorkeakoulun maailman talouden laitoksen johtaja, huomauttaa: "Tekoälyn globaali hallinta on käytännössä olematonta", ja BRICS asemoituu nyt mahdolliseksi johtajaksi tämän uuden alan instituutioiden luomisessa.

BRICS:n kanta tekoälyn hallintaan odotetaan ohjaavan ryhmän teknologiapoliittista toimintaa koko vuoden 2025 ajan Brasilian puheenjohtajakauden teeman mukaisesti: "Globaalin etelän yhteistyön vahvistaminen osallistavamman ja kestävämmän hallinnan puolesta." Tekoälyn vaikutusten kasvaessa maailmanlaajuisesti tämä aloite voi merkittävästi vaikuttaa siihen, miten kansainväliset tekoälystandardit jatkossa määritellään ja toimeenpannaan.

Source:

Latest News