menu
close

Georgian tuomioistuimet viitoittavat tietä tekoälyn käytölle oikeusjärjestelmässä

Georgian oikeusneuvoston tekoälyä käsittelevä ad hoc -komitea on jättänyt merkittävän raporttinsa 3. heinäkuuta 2025, lähes vuoden mittaisen kattavan arvioinnin jälkeen. Tuomari Andrew A. Pinsonin johtama komitea arvioi generatiivisen tekoälyn riskejä ja hyötyjä tuomioistuinten toiminnassa sekä laati suosituksia julkisen luottamuksen säilyttämiseksi. Raportti on yksi ensimmäisistä laajoista arvioista tekoälyn vaikutuksista osavaltion oikeusjärjestelmään ja saattaa vaikuttaa siihen, miten tuomioistuimet valtakunnallisesti suhtautuvat tekoälyn käyttöönottoon.
Georgian tuomioistuimet viitoittavat tietä tekoälyn käytölle oikeusjärjestelmässä

Georgian oikeusjärjestelmä on ottanut merkittävän askeleen kohti tekoälyn roolin määrittelyä tuomioistuimissaan jättämällä kattavan raportin nimeltä "Tekoäly ja Georgian tuomioistuimet" 3. heinäkuuta 2025.

Raportin on laatinut Georgian oikeusneuvoston tekoälyä ja tuomioistuimia käsittelevä ad hoc -komitea, joka perustettiin elokuussa 2024 tuomari Andrew A. Pinsonin johdolla. 16-jäseniseen komiteaan kuului edustajia kaikilta oikeusjärjestelmän osa-alueilta, kuten eri oikeusasteiden tuomareita, syyttäjiä, julkisia puolustajia, tuomioistuinvirkailijoita sekä Georgian asianajajaliiton tekoälykomitean jäseniä.

Komitean tehtävänä oli arvioida generatiiviseen tekoälyyn liittyviä riskejä ja hyötyjä tuomioistuinten toiminnassa sekä laatia suosituksia, joilla varmistetaan, ettei tekoälyn käyttöönotto heikennä yleisön luottamusta oikeusjärjestelmään. Komitean perustamisen yhteydessä lokakuussa 2024 tuomari Pinson totesi, että "aiheesta keskustellaan paljon, mutta monet tekoälyyn liittyvät mahdollisuudet ja uhat ovat tällä hetkellä vielä tuntemattomia" ja ilmaisi toiveensa, että komitean työ "valistaa ja ohjaa oikeuslaitosta" uuden teknologian hyödyntämisessä.

Komitea tarkasteli laajasti muun muassa tekoälyn vaikutuksia todistussääntöihin, siviili- ja rikosprosessisääntöihin sekä nykyisten eettisten ja ammatillisten standardien riittävyyttä asianajajien tekoälyosaamisen näkökulmasta Georgian tuomioistuimissa. Raportissa esitetty toimeenpanosuunnitelma sisältää yhteisön osallistamista, prosessien arviointia, koulutusta ja valmennusta sekä liiketoiminta- ja teknologia-arkkitehtuurien luomista.

Aloite on ajankohtainen, sillä tekoäly on jo laajasti käytössä oikeusalalla. Tuoreiden alan raporttien mukaan 76 % yhdysvaltalaisista yritysjuridiikan osastoista ja 68 % asianajotoimistoista käyttää tekoälyteknologioita vähintään kerran viikossa. Oikeusyhteisö käsittelee edelleen haasteita, kuten luottamuspulaa generatiivisen tekoälyn tuottamiin tuloksiin sekä tietosuojaan liittyviä huolia.

Ad hoc -komitean toimikausi oli määrä päättyä 30. kesäkuuta 2025, mutta sitä voidaan jatkaa Georgian oikeusneuvoston päätöksellä. Keskustelun tekoälystä vilkastuessa tuomioistuimet eri puolilla maata ryhtyvät määrittelemään ja ohjeistamaan tekoälyn hyväksyttävää käyttöä oikeudenkäynneissä ja tuomioistuinhenkilöstön toiminnassa. Oikeusalan ammattilaisia kehotetaan seuraamaan näitä kehittyviä tuomioistuinmääräyksiä varmistaakseen sääntöjen noudattamisen.

Source:

Latest News