Unge universitetsuddannede oplever de højeste arbejdsløshedstal i mere end et årti, hvis man ser bort fra pandemiperioden, idet kunstig intelligens i stigende grad fortrænger medarbejdere i begyndende stillinger på tværs af flere brancher.
Ifølge forskning fra Oxford Economics er arbejdsløsheden blandt nyligt uddannede steget til 6,6 %, hvilket for første gang i 45 års registreret data overstiger landsgennemsnittet. Disse kandidater står nu for 12 % af den nationale stigning i arbejdsløsheden, selvom de kun udgør 5 % af arbejdsstyrken.
Virkningen er særligt markant i sektorer, der traditionelt fungerer som karrierestart. AI-systemer overtager nu opgaver, der tidligere blev udført af junioransatte inden for kundeservice, marketing og dataindtastning. En analyse fra Bloomberg viser, at AI kan erstatte mere end 50 % af arbejdsopgaverne for markedsanalytikere og 67 % af salgsrepræsentanternes funktioner, sammenlignet med blot 9-21 % for deres ledende kolleger.
"Der er et misforhold mellem virksomhedernes efterspørgsel og udbuddet af arbejdskraft generelt," forklarer Matthew Martin, cheføkonom hos Oxford Economics. "AI begynder nu at påvirke lavere niveauer inden for it-job." Selv teknologigiganter reducerer ansættelsen af nyuddannede, og ifølge SignalFire har de store tech-virksomheder skåret nyansættelser af kandidater ned med 25 % i 2024 sammenlignet med 2023.
Dario Amodei, direktør for AI-virksomheden Anthropic, advarer om, at kunstig intelligens kan eliminere halvdelen af alle begyndende kontorjobs inden for fem år, hvilket potentielt kan øge arbejdsløsheden til 10-20 %. "Dette er det første bevis på, at AI eliminerer begyndende kontorstillinger," bemærker Martin.
Udviklingen har udløst en akut debat om arbejdsmarkedets tilpasning. Eksperter anbefaler flere politiske tiltag, herunder omskolingsprogrammer, borgerløn og regulering af AI. Nogle virksomheder investerer allerede i opkvalificering af medarbejdere, hvor Amazon har afsat 700 millioner dollars til at forberede 100.000 ansatte på bedre betalte stillinger.
Efterhånden som AI-implementeringen accelererer på tværs af brancher, vokser presset på uddannelsessystemerne for at reformere den traditionelle overgang fra uddannelse til job. Uden indgriben risikerer teknologisk fortrængning at efterlade en generation af kandidater uden mulighed for at finde meningsfuldt arbejde i en stadig mere automatiseret økonomi.