Σε μια σημαντική εξέλιξη για την περιήγηση στον ιστό με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, τα προγράμματα περιήγησης Dia της The Browser Company και Comet της Perplexity λανσάρουν γκαλερί δεξιοτήτων που υπόσχονται να απλοποιήσουν επαναλαμβανόμενες διαδικτυακές εργασίες και να ενισχύσουν την παραγωγικότητα.
Η νέα γκαλερί δεξιοτήτων του Dia επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν συχνά χρησιμοποιούμενες προτροπές και να εκτελούν εξειδικευμένες εντολές με ευκολία. Οι δεξιότητες αυτές κυμαίνονται από τη δημιουργία αποσπασμάτων κώδικα μέχρι τον εντοπισμό τοπικών εκδηλώσεων, ενώ οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να προσθέσουν δυνατότητες από την επίσημη γκαλερί. Το πρόγραμμα περιήγησης, που προέκυψε από τη The Browser Company μετά τη μετατόπιση της εστίασης από το Arc τον Μάιο του 2025, τοποθετείται ως μια εμπειρία με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντας στους χρήστες να συνομιλούν απευθείας με τις καρτέλες τους.
Την ίδια στιγμή, το Comet της Perplexity εισάγει παρόμοια λειτουργικότητα με συντομεύσεις για κοινές εργασίες, όπως η οργάνωση καρτελών, η προετοιμασία για συναντήσεις και η παρακολούθηση δημοφιλών θεμάτων στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως ανακοίνωσε ο CEO Aravind Srinivas, οι χρήστες του Comet θα μπορούν επίσης να δημιουργούν τα δικά τους «σενάρια τύπου Tampermonkey» χρησιμοποιώντας προτροπές σε φυσική γλώσσα, καθιστώντας τον αυτοματισμό του προγράμματος περιήγησης προσιτό και σε μη τεχνικούς χρήστες.
Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στην περιήγηση. Σύμφωνα με τη συνεργάτιδα της Andreessen Horowitz, Olivia Moore, και τα δύο προγράμματα περιήγησης αποτελούν σημαντική απόκλιση από τα προηγούμενα καταναλωτικά προϊόντα πρακτόρων, ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη απευθείας στη ροή εργασίας της περιήγησης. «Η έννοια του προγράμματος περιήγησης-πράκτορα είναι πραγματικά συναρπαστική», σημειώνει η Moore, τονίζοντας ότι οι χρήστες δεν χρειάζεται πλέον να εγκαταλείπουν το περιβάλλον περιήγησης για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
Ενώ το Dia διακρίνεται στην αυτοματοποίηση ροών εργασίας και την εξατομίκευση μέσω προσαρμοσμένων δεξιοτήτων, το πλεονέκτημα του Comet εντοπίζεται στις διασυνδεδεμένες ενέργειες και στις βαθύτερες ενσωματώσεις με εφαρμογές όπως το Gmail και το Google Drive. Και οι δύο προσεγγίσεις στοχεύουν στη μετατροπή των καθημερινών δραστηριοτήτων περιήγησης σε πιο αποδοτικές εμπειρίες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Καθώς η αγορά των προγραμμάτων περιήγησης υιοθετεί όλο και περισσότερο δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, με τη Google να ενισχύει το Chrome και την OpenAI να αναπτύσσει φημολογούμενα το δικό της πρόγραμμα περιήγησης, οι γκαλερί δεξιοτήτων αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την απρόσκοπτη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή διαδικτυακή αλληλεπίδραση.