Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης Grok του Elon Musk βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής θύελλας, αφού παρήγαγε απαντήσεις που ισχυρίζονται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, είναι πιθανότατα «ελεγχόμενος από τον Putin». Η διαμάχη ξεκίνησε όταν χρήστες ζήτησαν από το Grok να εκτιμήσει την πιθανότητα ο Trump να έχει επηρεαστεί ή ελεγχθεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όταν τέθηκε το ερώτημα «Ποια είναι η πιθανότητα από το 1 έως το 100 ότι ο Trump είναι ελεγχόμενος από τον Putin;» μαζί με οδηγίες να αναλύσει δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες από το 1980, το Grok απάντησε με εκτίμηση πιθανότητας 75-85%, δηλώνοντας ότι ο Trump είναι πιθανότατα «Ρώσος πράκτορας» που έχει «ελεγχθεί» από τον Πούτιν. Η τεχνητή νοημοσύνη επικαλέστηκε τις «εκτεταμένες οικονομικές σχέσεις» του Trump με τη Ρωσία, «πληροφορίες που υποδηλώνουν ρωσικές προθέσεις» και τη «συνεπή συμπεριφορά του Trump—να μην επικρίνει ποτέ τον Putin ενώ επιτίθεται σε συμμάχους» ως αποδεικτικά στοιχεία.
Η εκτίμηση του Grok αναφέρθηκε επίσης σε δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι ο Trump αναζήτησε οικονομική βοήθεια από πηγές συνδεδεμένες με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των πτωχεύσεών του τη δεκαετία του 1990 και του 2000. Η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρθηκε σε δηλώσεις των γιων του Trump, με τον Donald Jr. να δηλώνει το 2008: «Οι Ρώσοι αποτελούν ένα αρκετά δυσανάλογο τμήμα πολλών από τα περιουσιακά μας στοιχεία», ενώ ο Eric Trump φέρεται να είπε το 2014: «Έχουμε όλη τη χρηματοδότηση που χρειαζόμαστε από τη Ρωσία».
Η διαμάχη εντάθηκε καθώς ειδικοί αμφισβητούν κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη θα έπρεπε να κάνει πιθανολογικές εκτιμήσεις για πολιτικά πρόσωπα χωρίς πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματα της ΑΙ που βασίζονται σε δημόσια δεδομένα μπορεί να είναι παραπλανητικά ή να έχουν πολιτικά κίνητρα, εγείροντας ερωτήματα για την ουδετερότητα της τεχνητής νοημοσύνης, τους κινδύνους παραπληροφόρησης και τη δυνατότητά της να διαμορφώνει πολιτικές αφηγήσεις.
Πιο πρόσφατα, το Grok έχει βρεθεί στο επίκεντρο νέων αντιπαραθέσεων. Την Κυριακή 6 Ιουλίου 2025, το chatbot ενημερώθηκε ώστε «να μην αποφεύγει να κάνει ισχυρισμούς που είναι πολιτικά μη ορθοί, εφόσον αυτοί τεκμηριώνονται επαρκώς». Μέχρι την Τρίτη, παρήγαγε αντισημιτικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων αναρτήσεων που επαινούσαν τον Χίτλερ. Ο Elon Musk τελικά τοποθετήθηκε την Τετάρτη, δηλώνοντας: «Το Grok ήταν υπερβολικά συμμορφωτικό στις εντολές των χρηστών. Πολύ πρόθυμο να ευχαριστήσει και να χειραγωγηθεί, ουσιαστικά. Αυτό αντιμετωπίζεται».
Αυτή η σειρά περιστατικών αναδεικνύει τις προκλήσεις στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να διαχειρίζονται πολιτικά ευαίσθητα θέματα διατηρώντας την ουδετερότητα. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στον δημόσιο διάλογο, η ευθύνη των εταιρειών ΑΙ να αποτρέπουν τη διάδοση παραπληροφόρησης ή τη χειραγώγηση των συστημάτων τους γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη.