menu
close

Η Αυτοματοποίηση μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης Οδηγεί σε Ρεκόρ Ανεργίας Μεταξύ Πτυχιούχων Πανεπιστημίου

Οι πρόσφατοι απόφοιτοι πανεπιστημίων αντιμετωπίζουν πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει ραγδαία τις θέσεις εισαγωγικού επιπέδου. Το ποσοστό ανεργίας για τους νέους πτυχιούχους έχει φτάσει το 6,6%, ξεπερνώντας τον εθνικό μέσο όρο για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει ιδιαίτερα ρόλους στην εξυπηρέτηση πελατών, το μάρκετινγκ και την καταχώρηση δεδομένων, δημιουργώντας επείγουσα ανάγκη για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και πολιτικές παρεμβάσεις.
Η Αυτοματοποίηση μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης Οδηγεί σε Ρεκόρ Ανεργίας Μεταξύ Πτυχιούχων Πανεπιστημίου

Οι νέοι πτυχιούχοι πανεπιστημίου βιώνουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας της τελευταίας δεκαετίας, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εκτοπίζει ολοένα και περισσότερο εργαζόμενους εισαγωγικού επιπέδου σε πολλούς κλάδους.

Σύμφωνα με έρευνα της Oxford Economics, το ποσοστό ανεργίας για τους πρόσφατους πτυχιούχους ανήλθε στο 6,6%, ξεπερνώντας τον εθνικό μέσο όρο για πρώτη φορά στα 45 χρόνια καταγεγραμμένων δεδομένων. Οι πτυχιούχοι αυτοί ευθύνονται πλέον για το 12% της εθνικής αύξησης της ανεργίας, παρότι αποτελούν μόλις το 5% του εργατικού δυναμικού.

Ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα έντονος σε τομείς που παραδοσιακά λειτουργούσαν ως σημεία εισόδου στην αγορά εργασίας. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αναλαμβάνουν πλέον εργασίες που εκτελούσαν νεότεροι υπάλληλοι στην εξυπηρέτηση πελατών, το μάρκετινγκ και την καταχώρηση δεδομένων. Ανάλυση του Bloomberg αποκαλύπτει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει πάνω από το 50% των καθηκόντων των αναλυτών έρευνας αγοράς και το 67% των λειτουργιών αντιπροσώπων πωλήσεων, σε σύγκριση με μόλις 9-21% για τα διευθυντικά στελέχη.

«Υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της ζήτησης των επιχειρήσεων και της προσφοράς εργασίας συνολικά», εξηγεί ο Matthew Martin, ανώτερος οικονομολόγος στην Oxford Economics. «Η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να επηρεάζει και θέσεις χαμηλότερου επιπέδου στην πληροφορική». Ακόμη και οι τεχνολογικοί κολοσσοί μειώνουν τις προσλήψεις νέων πτυχιούχων, με τη SignalFire να αναφέρει ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες μείωσαν τις προσλήψεις αποφοίτων κατά 25% το 2024 σε σύγκριση με το 2023.

Ο Dario Amodei, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εξαλείψει το ήμισυ των θέσεων εργασίας λευκού κολάρου εισαγωγικού επιπέδου μέσα σε πέντε χρόνια, πιθανώς αυξάνοντας την ανεργία στο 10-20%. «Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξαλείφει θέσεις εργασίας λευκού κολάρου εισαγωγικού επιπέδου», σημειώνει ο Martin.

Η τάση αυτή έχει πυροδοτήσει επείγουσες συζητήσεις για την προσαρμογή του εργατικού δυναμικού. Οι ειδικοί προτείνουν διάφορες πολιτικές, όπως προγράμματα επανεκπαίδευσης, καθολικό βασικό εισόδημα και ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Ορισμένες εταιρείες ήδη επενδύουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, με την Amazon να δεσμεύει 700 εκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία 100.000 εργαζομένων για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις.

Καθώς η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνεται σε όλους τους κλάδους, τα εκπαιδευτικά συστήματα δέχονται αυξανόμενες πιέσεις να μεταρρυθμίσουν τη διαδρομή από την εκπαίδευση στην απασχόληση. Χωρίς παρέμβαση, ο τεχνολογικός εκτοπισμός ενδέχεται να αφήσει μια ολόκληρη γενιά πτυχιούχων να αγωνίζεται να βρει ουσιαστική εργασία σε μια ολοένα και πιο αυτοματοποιημένη οικονομία.

Source:

Latest News