Η Σιγκαπούρη φέρνει επανάσταση στον παραδοσιακά αργό και απαιτητικό σε πόρους τομέα της επιστήμης των υλικών, επενδύοντας στρατηγικά σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.
Στο 12ο Διεθνές Συνέδριο για Υλικά Προηγμένης Τεχνολογίας (ICMAT), που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη στις 30 Ιουνίου 2025, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης και Πληροφόρησης Tan Kiat How τόνισε πώς η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει δραστικά την ανακάλυψη νέων υλικών. Το συνέδριο, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 2.000 ερευνητές και ειδικούς της βιομηχανίας από όλο τον κόσμο, ανέδειξε καινοτομίες στα κβαντικά υλικά, τους ημιαγωγούς και την ανακάλυψη μέσω ΤΝ.
Η μεταμόρφωση αυτή καθοδηγείται από την πρωτοβουλία 'AI for Science' ύψους 120 εκατ. δολαρίων Σιγκαπούρης, που αποτελεί μέρος της εθνικής στρατηγικής Smart Nation 2.0. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ένα τρίτο των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αφορούν αποκλειστικά εφαρμογές στην επιστήμη των υλικών. Τα έργα αυτά στοχεύουν στη συμπύκνωση ερευνητικών κύκλων που παραδοσιακά διαρκούν χρόνια ή δεκαετίες σε μόλις μήνες ή ακόμα και εβδομάδες.
Το A*STAR και τα τοπικά πανεπιστήμια βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της επανάστασης, αναπτύσσοντας εξελιγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να προσομοιώσουν χημικές συμπεριφορές και να προβλέψουν ιδιότητες υλικών πριν από τη φυσική τους σύνθεση. Αυτή η προσέγγιση έχει αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, με τα συστήματα ΤΝ να επεξεργάζονται πλέον 50 έως 100 φορές περισσότερα δείγματα υλικών ημερησίως από ό,τι οι ανθρώπινοι ερευνητές.
«Αυτό μας επιτρέπει να μετατρέπουμε επιστημονικές ανακαλύψεις σε πρακτικές λύσεις με πραγματικό αντίκτυπο. Λύσεις που ωφελούν όχι μόνο τη Σιγκαπούρη, αλλά ολόκληρο τον κόσμο», εξήγησε ο Υπουργός Tan κατά την ομιλία του. Η τεχνολογία δείχνει ιδιαίτερη προοπτική στην ανάπτυξη υλικών καθαρής ενέργειας και στην εισαγωγή πιο βιώσιμων διαδικασιών παραγωγής.
Η δέσμευση της Σιγκαπούρης στη διεθνή συνεργασία παραμένει κεντρική στη στρατηγική της. Πολλές από τις προτάσεις του προγράμματος AI for Science περιλαμβάνουν διεθνείς ερευνητικές ομάδες, αντανακλώντας την ανοιχτή προσέγγιση της χώρας στην καινοτομία, παρά τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Καθώς η χώρα συνεχίζει να αναπτύσσει τα σχέδια Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας προς το RIE2030, αυτή η σύζευξη ΤΝ και επιστήμης υλικών ενδέχεται να καθορίσει το επόμενο κεφάλαιο της τεχνολογικής πορείας της Σιγκαπούρης.