Σε μια σημαντική στροφή τόσο για τον τεχνολογικό όσο και για τον ενεργειακό τομέα, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια ως λύση για τις τεράστιες ενεργειακές απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Microsoft προκάλεσε αίσθηση με τη συμφωνία ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Constellation Energy για την επανεκκίνηση του ανενεργού αντιδραστήρα Μονάδα 1 στο Three Mile Island της Πενσυλβάνια, ο οποίος θα παρέχει 835 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές άνθρακα όταν τεθεί σε λειτουργία το 2028. Η 20ετής συμφωνία αγοράς ενέργειας αποτελεί την πρώτη φορά που ένας απενεργοποιημένος πυρηνικός αντιδραστήρας θα επανενεργοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Google, από την πλευρά της, συνεργάστηκε με την Kairos Power για την ανάπτυξη έως και επτά μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMRs), οι οποίοι αναμένεται να παράγουν συνολικά 500 μεγαβάτ έως το 2030. Ο διευθυντής ενέργειας και κλίματος της εταιρείας, Michael Terrell, τόνισε ότι «η πυρηνική ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κάλυψη της ζήτησής μας με καθαρό τρόπο, και μάλιστα με σταθερή διαθεσιμότητα».
Η Meta μπήκε στο πυρηνικό ρεύμα τον Ιούνιο του 2025 με μια 20ετή συμφωνία με την Constellation Energy για την τροφοδοσία των λειτουργιών AI της μέσω του Clinton Clean Energy Center στο Ιλινόις. Η συνεργασία θα αυξήσει την παραγωγή του εργοστασίου κατά 30 μεγαβάτ, διατηρώντας 1.100 τοπικές θέσεις εργασίας και αποφέροντας 13,5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε φορολογικά έσοδα.
Η Amazon ακολουθεί πολλαπλές πυρηνικές πρωτοβουλίες, όπως τη συνεργασία με τις X-Energy και Energy Northwest για την ανάπτυξη SMRs στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, καθώς και τα σχέδια για την κατασκευή δύο συγκροτημάτων κέντρων δεδομένων στην Πενσυλβάνια που θα χρησιμοποιούν σχεδόν δύο γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Talen Energy.
Η στροφή προς την πυρηνική ενέργεια έρχεται καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει δραματικά τη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας από κέντρα δεδομένων θα μπορούσε να εκτοξευθεί κατά 165% έως το 2030, φτάνοντας το 9% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Τα παραδοσιακά δίκτυα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από μόνες τους δεν μπορούν να καλύψουν αυτήν την εκθετική αύξηση.
Ωστόσο, παραμένουν προκλήσεις. Τα πυρηνικά έργα αντιμετωπίζουν υψηλό αρχικό κόστος, μακροχρόνιες διαδικασίες κατασκευής και ρυθμιστικά εμπόδια. Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες, αν και πολλά υποσχόμενοι, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό «τεχνολογία της επόμενης δεκαετίας». Περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων και την ασφάλεια εξακολουθούν να υφίστανται, αν και οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι αυτοί οι κίνδυνοι αντισταθμίζονται από τα οφέλη της πυρηνικής ενέργειας ως προς τις μηδενικές εκπομπές και την αξιοπιστία της σε σύγκριση με τις διακοπτόμενες ανανεώσιμες πηγές.
Όπως σημείωσε πρόσφατα ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Chris Wright, σε σχετική πολιτική οδηγία, η χώρα στοχεύει στον τετραπλασιασμό της εγχώριας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας μέσα σε 25 χρόνια. Με αρκετές πολιτείες να θεσπίζουν πλέον νομοθεσία υπέρ της ανάπτυξης προηγμένης πυρηνικής ενέργειας, η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας με αφορμή την τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.