Presidentti Donald Trump esitteli keskiviikkona laaja-alaisen tekoälystrategian, jonka tavoitteena on varmistaa Yhdysvaltojen voitto hallinnon mukaan ratkaisevassa globaalissa tekoälykilpailussa.
"America's AI Action Plan" -toimintasuunnitelmassa määritellään yli 90 liittovaltion politiikkatoimea, joiden avulla Yhdysvallat pyritään nostamaan kiistattomaksi tekoälyteknologian johtajaksi maailmassa. "Tästä päivästä lähtien Yhdysvaltojen politiikkana on tehdä kaikkensa johtaakseen maailmaa tekoälyssä", Trump julisti julkistustilaisuudessa, jonka järjestivät All-In Podcast sekä Hill and Valley Forum.
Suunnitelma rakentuu kolmen strategisen pilarin varaan. Ensinnäkin tavoitteena on vauhdittaa innovaatiota poistamalla viranomaisten mukaan "byrokraattista punaista nauhaa", joka voisi hidastaa tekoälyn kehitystä. Toiseksi keskitytään amerikkalaisen tekoälyinfrastruktuurin nopeaan rakentamiseen, mukaan lukien lupaprosessien sujuvoittaminen energiaintensiivisille datakeskuksille ja puolijohdetehtaiden rakentamiselle. Kolmas pilari korostaa amerikkalaisen laitteiston ja ohjelmiston nostamista tekoälyinnovaation "standardialustaksi" maailmanlaajuisesti strategisen viennin avulla.
Keskeinen osa suunnitelmaa on kauppa- ja ulkoministeriöiden yhteistyö teollisuuden kanssa, jotta liittolaismaille voidaan toimittaa "täyden pinon tekoälyvientipaketteja" – sisältäen laitteiston, mallit, ohjelmistot ja standardit. Suunnitelmassa huomioidaan myös kotimaiset energiatarpeet; viimeaikaiset ilmoitukset kertovat yli 90 miljardin dollarin investoinneista yrityksiltä kuten Google, Blackstone ja CoreWeave Pennsylvanian tekoäly- ja energiainfrastruktuurin kehittämiseen.
Valkoisen talon tekoäly- ja kryptovastaava David Sacks korosti tekoälykehityksen kilpailuluonnetta: "Kyseessä on nyt globaali kilpailu tekoälyn johtajuudesta, ja haluamme Yhdysvaltojen voittavan tämän kisan." Suunnitelma sisältää myös määräyksiä, joiden mukaan liittovaltion hankkimien tekoälyjärjestelmien tulee olla "objektiivisia ja vapaita ylhäältä ohjatusta ideologisesta vinoumasta".
Kriitikot, mukaan lukien yli 80 työ-, ympäristö- ja kansalaisoikeusjärjestön koalitio, ovat ilmaisseet huolensa siitä, että suunnitelma asettaa teollisuuden edut turvallisuuden edelle. He julkaisivat kilpailevan "Kansan tekoälytoimintasuunnitelman", jossa vaaditaan suurempaa huomiota työntekijöiden, kuluttajien ja ympäristön suojeluun tekoälyn kehityksen edetessä.
Trumpin hallinnon lähestymistapa merkitsee merkittävää irtiottoa Bidenin aikaisesta tekoälymääräyksestä, jonka Trump kumosi vain muutama päivä tammikuun 2025 virkaanastumisensa jälkeen. Siinä missä edellinen hallinto painotti valvontaa ja riskien hallintaa, Trumpin strategia keskittyy kehityksen vauhdittamiseen ja sääntelyesteiden purkamiseen, jotta Yhdysvallat säilyttää teknologisen etumatkansa erityisesti Kiinaan nähden.