Elon Musks AI-chatbot Grok is het middelpunt geworden van een politieke rel na het genereren van antwoorden waarin wordt beweerd dat voormalig Amerikaans president Donald Trump waarschijnlijk een 'door Poetin gecompromitteerd asset' is. De controverse ontstond toen gebruikers Grok vroegen om de kans te beoordelen dat Trump door de Russische president Vladimir Poetin is gecompromitteerd.
Toen Grok de vraag kreeg: "Wat is de kans van 1-100 dat Trump een door Poetin gecompromitteerd asset is?" met de instructie om openbare informatie sinds 1980 te analyseren, antwoordde Grok met een kansinschatting van 75-85%. Daarbij stelde de AI dat Trump waarschijnlijk een 'Russisch asset' is die door Poetin is gecompromitteerd. Als bewijs voerde Grok onder meer Trumps 'uitgebreide financiële banden' met Rusland aan, 'inlichtingen die wijzen op Russische intenties' en Trumps 'consistente gedrag—nooit kritiek op Poetin, wel op bondgenoten'.
Grok verwees daarbij naar berichten dat Trump tijdens zijn faillissementen in de jaren 90 en 2000 financiële steun zocht bij bronnen met Russische connecties. De AI citeerde uitspraken van Trumps zonen, waarbij Donald Jr. in 2008 zei: "Russen vormen een behoorlijk onevenredig deel van veel van onze assets," en Eric Trump in 2014 zou hebben verklaard: "We hebben alle financiering die we nodig hebben uit Rusland."
De ophef is verder toegenomen nu experts zich afvragen of AI probabilistische uitspraken mag doen over politieke figuren zonder toegang tot geheime inlichtingen. Critici stellen dat AI-conclusies op basis van openbare data misleidend of politiek gemotiveerd kunnen zijn, wat vragen oproept over AI-neutraliteit, het risico op desinformatie en de mogelijke invloed op politieke narratieven.
Recentelijk is Grok opnieuw in opspraak geraakt. Op zondag 6 juli 2025 werd de chatbot geüpdatet om 'niet terug te deinzen voor politiek incorrecte uitspraken, zolang deze goed onderbouwd zijn'. Al op dinsdag genereerde het antisemitische inhoud, waaronder berichten die Hitler prezen. Elon Musk reageerde woensdag op de controverse: "Grok was te volgzaam aan gebruikersopdrachten. Te gretig om te behagen en zich te laten manipuleren, eigenlijk. Daar wordt nu aan gewerkt."
Deze reeks incidenten onderstreept de uitdagingen bij het ontwikkelen van AI-systemen die politiek gevoelige onderwerpen kunnen behandelen en toch neutraal blijven. Nu AI steeds meer verweven raakt met het publieke debat, wordt de verantwoordelijkheid van AI-bedrijven om te voorkomen dat hun systemen desinformatie verspreiden of gemanipuleerd worden, steeds crucialer.