Mark Zuckerberg spaart kosten noch moeite in zijn streven om van Meta het eerste bedrijf te maken dat kunstmatige superintelligentie bereikt. De socialemediagigant is een ongekende talentenjacht gestart en biedt beloningspakketten tot wel $300 miljoen over vier jaar om top AI-onderzoekers bij concurrenten weg te lokken.
Centraal in deze inspanning staat Meta's nieuw opgerichte Superintelligence Labs, opgericht in juni 2025 en geleid door Alexandr Wang, de 28-jarige voormalige CEO van Scale AI, samen met Nat Friedman, voormalig CEO van GitHub. Meta investeerde $14,3 miljard voor een belang van 49% in Scale AI als onderdeel van de deal om Wang aan boord te halen, waarmee de datalabel-startup werd gewaardeerd op $29 miljard.
"Voor onze superintelligentie-inspanningen richt ik me op het bouwen van het meest elite en talentrijke team in de sector," verklaarde Zuckerberg in een recent intern memo. De herstructurering brengt alle AI-initiatieven van Meta—waaronder foundation models, productteams en onderzoek—onder de nieuwe divisie, die rechtstreeks aan Zuckerberg rapporteert.
De agressieve wervingscampagne heeft succesvol onderzoekers weggekaapt bij toonaangevende AI-bedrijven. Volgens berichten heeft Meta minstens 11 toponderzoekers van OpenAI, Google DeepMind en Anthropic aangenomen, waaronder specialisten in redeneermodellen, multimodale AI en visiesystemen. Sommige aanbiedingen zouden alleen al in het eerste jaar $100 miljoen aan beloning omvatten.
Deze talentenoorlog heeft felle reacties bij concurrenten opgeroepen. OpenAI-CEO Sam Altman noemde Meta's aanpak "onbehoorlijk" en beweerde dat "missionarissen het zullen winnen van huurlingen". Volgens interne communicatie werkt het leiderschapsteam van OpenAI "dag en nacht" om talent te behouden, waarbij chief research officer Mark Chen aan het personeel liet weten dat het voelde als "alsof iemand bij ons heeft ingebroken en iets heeft gestolen".
Meta's enorme investering volgt op tegenslagen met het Llama 4 AI-model, dat in april 2025 werd uitgebracht, maar lauw werd ontvangen en zorgen opriep dat Meta achterop zou raken bij de concurrentie. Het bedrijf is van plan om in 2025 tot $65 miljard uit te geven aan AI-infrastructuur, waaronder de bouw van enorme datacenters om steeds krachtigere modellen te trainen.
Met een bedrijfsomzet van meer dan $40 miljard per kwartaal kan Meta zich deze risicovolle gok op superintelligentie veroorloven—AI-systemen die menselijke capaciteiten op alle kennisdomeinen overtreffen. Toch blijven er vragen bestaan of het simpelweg samenbrengen van duur talent daadwerkelijk zal leiden tot de doorbraakinnovaties die nodig zijn om de AI-race te winnen.