Europeiska unionen har nått en avgörande punkt i sin reglering av artificiell intelligens genom att börja tillämpa centrala bestämmelser i AI-förordningen den 11 juli 2025. Detta markerar införandet av världens första heltäckande regelverk för AI-teknologier.
AI-förordningen är det första juridiska ramverket för AI som adresserar riskerna med teknologin och positionerar Europa som en global ledare. Den fastställer tydliga riskbaserade regler för AI-utvecklare och användare kring specifika användningsområden. Förordningen är en del av ett bredare paket av politiska åtgärder för att främja utvecklingen av pålitlig AI, vilket även inkluderar AI Innovationspaketet, lanseringen av AI-fabriker och den samordnade AI-planen. Tillsammans garanterar dessa åtgärder säkerhet, grundläggande rättigheter och människocentrerad AI, samtidigt som de stärker användning, investeringar och innovation inom AI i hela EU.
Införandet sker stegvis och inleddes när förordningen trädde i kraft den 1 augusti 2024. De första materiella skyldigheterna började gälla i början av 2025, och den nuvarande milstolpen – med omfattande krav för generella AI-modeller ("GPAI") och nya styrformer – träder i kraft den 2 augusti 2025. För AI-utvecklare, leverantörer och användare, särskilt de som är verksamma över nationsgränser, innebär detta en avgörande övergång från förberedelse till faktisk implementering.
I denna fas aktiveras det europeiska AI-kontoret och den europeiska styrelsen för artificiell intelligens ("EAIB"), som ska övervaka tillsyn och samordning mellan medlemsstaterna. Nationella myndigheter måste också utpekas senast detta datum. Leverantörer av GPAI-modeller – särskilt de som erbjuder stora språkmodeller ("LLM") – kommer att omfattas av nya horisontella krav, inklusive transparens, dokumentation och upphovsrättsefterlevnad. För GPAI-modeller som anses utgöra systemrisk tillkommer ytterligare krav såsom riskhantering, incidentrapportering och cybersäkerhetsåtgärder.
Trots motstånd från industrin har Europeiska kommissionen hållit fast vid sin tidsplan för införandet. Den 3 juli 2025 rapporterade Reuters att företag krävde ett uppehåll i bestämmelserna och fick stöd från vissa politiker. "För att hantera den osäkerhet som denna situation skapar, uppmanar vi kommissionen att föreslå ett tvåårigt 'klockstopp' för AI-förordningen innan de centrala skyldigheterna träder i kraft", stod det i ett öppet brev till Europeiska kommissionen från en grupp av 45 ledande europeiska företag. Kommissionen avslog dock begäran och meddelade att implementeringen fortsätter enligt plan.
Även om reglerna för generella AI-modeller börjar gälla den 2 augusti 2025, träder tillsynsbefogenheterna i kraft först ett år senare (den 2 augusti 2026). Från och med då kan bristande efterlevnad leda till administrativa böter på upp till 15 miljoner euro eller 3 % av den globala omsättningen (och upp till 35 miljoner euro / 7 % för förbjudna metoder). EU:s regleringsmodell syftar till att balansera innovation med skydd av grundläggande rättigheter och etablerar ett ramverk som kan påverka AI-styrning globalt.