menu
close

Teknikjättar satsar på kärnkraft för att möta AI:s enorma energibehov

Stora teknikföretag som Microsoft, Google, Meta och Amazon inleder nu banbrytande samarbeten med kärnkraftsleverantörer för att driva sina snabbt växande AI-verksamheter. Dessa strategiska allianser syftar till att säkra tillförlitlig, koldioxidfri el till energikrävande AI-datacenter och samtidigt hjälpa företagen att nå sina klimatmål. Med den globala elförbrukningen från datacenter beräknad att mer än fördubblas till 2030, har kärnkraft seglat upp som en avgörande lösning – trots utmaningar som höga kostnader, långa utvecklingstider och frågor kring avfallshantering.
Teknikjättar satsar på kärnkraft för att möta AI:s enorma energibehov

I ett betydande skifte för både teknik- och energisektorn vänder sig nu de stora teknikjättarna till kärnkraft som lösningen på AI:s enorma elbehov.

Microsoft väckte uppmärksamhet med sitt avtal värt 1,6 miljarder dollar med Constellation Energy om att återstarta den vilande reaktor 1 vid Three Mile Island i Pennsylvania. När reaktorn tas i drift 2028 kommer den att leverera 835 megawatt koldioxidfri el. Det 20-åriga elköpsavtalet är det första i USA där en nedlagd kärnreaktor åter tas i bruk.

Google vill inte vara sämre och har inlett ett samarbete med Kairos Power för att utveckla upp till sju små modulära reaktorer (SMR), som tillsammans väntas generera 500 megawatt till 2030. Företagets energichef Michael Terrell betonar att "kärnkraft kan spela en viktig roll för att möta vårt elbehov på ett rent och tillförlitligt sätt, dygnet runt".

Meta anslöt sig till kärnkraftsvågen i juni 2025 genom ett 20-årigt avtal med Constellation Energy för att driva sina AI-verksamheter via Clinton Clean Energy Center i Illinois. Partnerskapet ökar anläggningens kapacitet med 30 megawatt, bevarar 1 100 lokala arbetstillfällen och genererar 13,5 miljoner dollar i årliga skatteintäkter.

Amazon satsar på flera kärnkraftsinitiativ, bland annat ett samarbete med X-Energy och Energy Northwest för att utveckla SMR-reaktorer i delstaten Washington, samt planer på att bygga två datacenterkomplex i Pennsylvania som kommer använda nästan två gigawatt el från Talen Energys kärnkraftverk.

Den snabba övergången till kärnkraft sker samtidigt som AI dramatiskt ökar elbehovet. Enligt Goldman Sachs kan den globala elförbrukningen från datacenter öka med 165 % till 2030, vilket kan motsvara 9 % av USA:s totala elförbrukning. Traditionella elnät och förnybara energikällor räcker inte för att möta denna exponentiella tillväxt.

Utmaningarna kvarstår dock. Kärnkraftsprojekt innebär höga investeringskostnader, långa byggtider och regulatoriska hinder. Små modulära reaktorer är lovande men betraktas fortfarande som en "teknik för nästa decennium". Miljöfrågor kring avfallshantering och säkerhet kvarstår också, även om förespråkarna menar att dessa risker vägs upp av kärnkraftens koldioxidfria fördelar och tillförlitlighet jämfört med intermittenta förnybara källor.

Som USA:s energiminister Chris Wright nyligen betonade i en policy, siktar landet på att fyrdubbla den inhemska kärnkraftsproduktionen inom 25 år. Med flera delstater som nu antagit lagstiftning för att stödja avancerad kärnkraftsutveckling tycks den AI-drivna kärnkraftsrenässansen redan vara i full gång.

Source:

Latest News