Avrupa Birliği, teknoloji devleri ve Avrupalı sektör liderlerinden gelen uygulama erteleme baskılarına rağmen Yapay Zeka Yasası'nın yürürlüğe giriş takvimine sadık kalıyor.
Avrupa Komisyonu, dünyanın ilk kapsamlı yapay zeka düzenlemesini uygulayacak şirketler için kritik öneme sahip olan Yapay Zeka Yasası Uygulama Kodu'nun yayımlanmasının 2025 sonuna ertelendiğini doğruladı. Daha önce Mayıs 2025'te yayımlanması planlanan bu rehberin gecikmesi, şirketlere önemli uyum tarihlerinden önce sınırlı bir hazırlık süresi bırakıyor.
3 Temmuz'da Siemens, ASML ve Mistral AI'nin de aralarında bulunduğu 45'ten fazla Avrupalı şirketten oluşan bir koalisyon, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'e açık bir mektup göndererek Yapay Zeka Yasası'nda iki yıllık bir 'süreç dondurma' talebinde bulundu. Mektupta, 'belirsiz, çakışan ve giderek karmaşıklaşan AB düzenlemeleri' ile pratik rehberlik eksikliği temel endişeler olarak belirtildi.
Başlıca uluslararası teknoloji şirketleri de takvime karşı çıkıyor. Google'ın küresel ilişkiler başkanı, taslak kodu 'yanlış yönde bir adım' olarak nitelendirirken, Meta'nın da gereklilikleri hafifletmek için lobi faaliyetleri yürüttüğü bildiriliyor. Her iki şirket ve diğer teknoloji devleri, düzenlemelerin inovasyonu engelleyebileceğini ve Avrupalı işletmeleri rekabet açısından dezavantajlı duruma düşürebileceğini savunuyor.
Tüm bu itirazlara rağmen Komisyon sözcüsü Thomas Regnier, net bir yanıt verdi: 'Mümkün olduğunca açık olayım, herhangi bir süre dondurma yok. Herhangi bir geçiş süresi yok. Herhangi bir duraklama yok.' Komisyon, Yapay Zeka Yasası'nda belirlenen yasal tarihlerde hiçbir değişiklik olmadığının altını çizdi.
Yapay Zeka Yasası'nın uygulaması kademeli olarak sürüyor; 'kabul edilemez risk' taşıyan yapay zeka sistemlerine yönelik yasaklar Şubat 2025'ten beri yürürlükte. Genel amaçlı yapay zeka modelleriyle ilgili kurallar Ağustos 2025'te uygulanmaya başlayacak, yüksek riskli yapay zeka sistemlerine yönelik düzenlemeler ise Ağustos 2026'da devreye girecek. Uyum süreçlerinin sadeleştirilmesini bekleyen küçük ve orta ölçekli işletmeler ise, bu yılın ilerleyen dönemlerinde yayımlanacak olan gecikmiş Uygulama Kodu'nu beklemek zorunda kalacak.