Meta'yı yapay zekâ geliştirme alanında ön saflara taşımak için stratejik bir adım atan CEO Mark Zuckerberg, şirketin tüm yapay zekâ girişimlerini tek bir iddialı çatı altında toplayan Meta Süperzekâ Laboratuvarları'nı (MSL) resmen hayata geçirdi.
Yeni organizasyonun başında, Scale AI'nin 28 yaşındaki kurucusu ve eski CEO'su Alexandr Wang bulunuyor. Wang, Meta'nın Scale AI'da %49 hisse elde etmesini sağlayan 14,3 milyar dolarlık yatırımın ardından Baş Yapay Zekâ Sorumlusu olarak Meta'ya katıldı. Wang'a, yapay zekâ ürünleri ve uygulamalı araştırmalardan sorumlu olacak eski GitHub CEO'su Nat Friedman eşlik ediyor. Her iki yönetici de doğrudan Zuckerberg'e rapor veriyor.
Haziran ayı sonunda yayımlanan bir iç yazışmada Zuckerberg, "Yapay zekâdaki ilerleme hızı arttıkça, süperzekânın geliştirilmesi de görünür hâle geliyor. Bunun insanlık için yeni bir çağın başlangıcı olacağına inanıyorum ve Meta'nın bu alanda lider olması için gereken her şeyi yapmaya kararlıyım," ifadelerini kullandı.
Şirket, rakiplerinden 11 üst düzey araştırmacıyı transfer ederek agresif bir şekilde en iyi yapay zekâ yeteneklerini kadrosuna kattı. Dikkat çeken isimler arasında, Google'ın Gemini modellerinin ön eğitimini yöneten Jack Rae; OpenAI'nin o3 ve GPT-4o modellerinin ortak yaratıcısı Jiahui Yu; ChatGPT ve GPT-4'ün ortak yaratıcısı Shengjia Zhao; ve Anthropic'te çıkarım sistemleri üzerinde çalışan Joel Pobar yer alıyor. Sektör raporlarına göre Meta, bu araştırmacıları çekmek için 100 milyon dolara varan maaş paketleri sundu.
MSL, Meta'nın temel modeller (Llama gibi), ürün geliştirme ve Fundamental AI Research (FAIR) grubu dahil tüm yapay zekâ ekiplerini bünyesinde toplayacak. Ayrıca, önümüzdeki yıl içinde "sınırları zorlayacak" yeni nesil yapay zekâ modelleri geliştirmeye odaklanacak yeni bir laboratuvar da bu birime dahil olacak.
Meta Süperzekâ Laboratuvarları'nın kurulması, Zuckerberg'in yapay zekâ geliştirme konusundaki en büyük organizasyonel taahhüdü olarak öne çıkıyor. Şirket, OpenAI, Google ve Anthropic gibi rakiplerle birlikte yapay genel zekâ (AGI) ve ötesine ulaşmak için yarışıyor. Bu hamle, sektörde büyük yankı uyandırırken, OpenAI'nin Baş Araştırma Sorumlusu Mark Chen, yaşanan yetenek göçünü "birinin evimize girip bir şeyler çalması gibi" sözleriyle değerlendirdi.