Başkan Donald Trump, Çarşamba günü kapsamlı bir yapay zekâ stratejisi açıkladı ve ABD'yi, yönetiminin kritik bir küresel yapay zekâ yarışında galip gelmesi için konumlandırdı.
"Amerika'nın Yapay Zekâ Eylem Planı", ABD'yi yapay zekâ teknolojisinde tartışmasız dünya lideri yapmak için tasarlanmış 90'dan fazla federal politika adımını belirliyor. Trump, All-In Podcast ve Hill and Valley Forum'un ev sahipliğinde düzenlenen duyuru etkinliğinde, "Bugünden itibaren, Amerika Birleşik Devletleri'nin politikası, dünyada yapay zekâda lider olmak için ne gerekiyorsa yapmak olacak," dedi.
Plan, üç stratejik sütun etrafında yapılandırıldı. İlk olarak, yetkililerin "bürokratik engeller" olarak nitelendirdiği ve yapay zekâ gelişimini yavaşlatabilecek düzenlemelerin kaldırılmasıyla inovasyonun hızlandırılması hedefleniyor. İkinci olarak, enerjiye aç veri merkezleri ve yarı iletken üretim tesisleri için izin süreçlerinin kolaylaştırılması da dahil olmak üzere Amerikan yapay zekâ altyapısının hızla inşa edilmesine odaklanılıyor. Üçüncü sütun ise, Amerikan donanım ve yazılımını, stratejik ihracatlar yoluyla dünya genelinde yapay zekâ inovasyonları için "standart" platform haline getirmeyi vurguluyor.
Planın önemli bir unsuru, Ticaret ve Dışişleri Bakanlıklarının sektörle iş birliği yaparak Amerikan müttefiklerine donanım, modeller, yazılım ve standartları içeren "tam kapsamlı yapay zekâ ihracat paketleri" sunmasını öngörüyor. Plan, ayrıca, Google, Blackstone ve CoreWeave gibi şirketlerin Pensilvanya'da yapay zekâ ve enerji altyapısı geliştirmek için açıkladığı 90 milyar doları aşan yatırımlarla, ülke içindeki enerji ihtiyacına da değiniyor.
Beyaz Saray Yapay Zekâ ve Kripto Başkanı David Sacks, yapay zekâ gelişiminin rekabetçi doğasına dikkat çekerek, "Şu anda yapay zekâda liderlik için küresel bir yarış var ve bu yarışı ABD'nin kazanmasını istiyoruz," dedi. Plan, ayrıca, federal hükümet tarafından satın alınan yapay zekâ sistemlerinin "nesnel ve yukarıdan aşağıya ideolojik önyargıdan arınmış" olmasını sağlayacak hükümler de içeriyor.
Aralarında 80'den fazla işçi, çevre ve sivil haklar grubunun bulunduğu eleştirmenler ise, planın güvenlikten ziyade endüstri çıkarlarını önceliklendirdiği endişesini dile getirdi. Bu gruplar, yapay zekâ teknolojisi ilerlerken çalışanların, tüketicilerin ve çevrenin korunmasına daha fazla odaklanılması çağrısı yapan alternatif bir "Halkın Yapay Zekâ Eylem Planı" yayımladı.
Trump yönetiminin yaklaşımı, Trump'ın Ocak 2025'te göreve başlamasından birkaç gün sonra yürürlükten kaldırdığı Biden dönemi yapay zekâ başkanlık kararnamesinden önemli bir kopuşu temsil ediyor. Önceki yönetim denetim ve risk azaltmaya vurgu yaparken, Trump'ın stratejisi ABD'nin teknolojik üstünlüğünü, özellikle Çin'e karşı, sürdürmek için geliştirmeyi hızlandırmaya ve düzenleyici engelleri azaltmaya odaklanıyor.