menu
close

BRICS-lande udfordrer vestlig AI-dominans med forslag om FN-styret regulering

Den 7. juli 2025 opfordrede BRICS-landene formelt FN til at lede de globale bestræbelser på AI-styring og udfordrede dermed de vestligt dominerede rammer. Deklarationen, underskrevet i Rio de Janeiro, lægger vægt på at skabe inkluderende standarder, der adresserer prioriteringer fra det Globale Syd og sikrer retfærdig adgang til AI-teknologier. Forslaget markerer et markant skifte i det internationale AI-reguleringslandskab, idet det udvidede BRICS-blok udnytter sin voksende indflydelse.
BRICS-lande udfordrer vestlig AI-dominans med forslag om FN-styret regulering

BRICS-landene har formelt foreslået, at De Forenede Nationer skal tage føringen i at etablere en global ramme for styring af kunstig intelligens, hvilket markerer en direkte udfordring af vestlig dominans i fastsættelsen af internationale AI-standarder.

På det 17. BRICS-topmøde i Rio de Janeiro den 7. juli 2025 vedtog lederne fra den udvidede blok af 11 fremvoksende økonomier en erklæring, der anerkender AI som "en milepæl og mulighed for at fremme udvikling mod en mere velstående fremtid", samtidig med at de understreger, at "global styring af AI bør afbøde potentielle risici og adressere alle landes behov, herunder det Globale Syds".

Forslaget afspejler BRICS' voksende geopolitiske ambitioner og teknologiske prioriteter under Brasiliens formandskab i 2025 med temaet "Styrkelse af samarbejdet i det Globale Syd for mere inklusiv og bæredygtig udvikling". Blokken, som nu repræsenterer over 40% af verdens befolkning efter udvidelsen i januar 2025 med Indonesien, Hviderusland, Bolivia, Kasakhstan, Cuba, Nigeria, Malaysia, Thailand, Uganda og Usbekistan, har markant forstærket sin kollektive stemme i spørgsmål om teknologisk styring.

"Vi skal forhindre, at standardiseringsprocesser bruges som barrierer for markedsadgang for små virksomheder og udviklingsøkonomier," udtalte BRICS-lederne i deres erklæring, som også opfordrer til open source-samarbejde, beskyttelse af digital suverænitet og sikring af intellektuelle rettigheder uden at hindre teknologioverførsel til fattigere lande.

BRICS' vision om en FN-ledet, udviklingsfokuseret AI-styringsramme lægger vægt på suverænitet og inklusiv vækst, mens den direkte udfordrer vestligt ledede initiativer som G7's Hiroshima AI Process. Deres fælles holdning slår fast, at global AI-styring skal være "repræsentativ, udviklingsorienteret, tilgængelig, inkluderende, dynamisk, responsiv" og samtidig respektere national suverænitet.

Indiens premierminister Narendra Modi, der overtager BRICS-formandskabet i 2026, opfordrede medlemslandene til "i fællesskab at forfølge ansvarlig brug af kunstig intelligens" og annoncerede planer om at afholde et "AI Impact Summit" under Indiens formandskab. Modi understregede, at "AI for All" bør være et ledende princip og betonede vigtigheden af at balancere innovation med passende sikkerhedsforanstaltninger.

Efterhånden som BRICS fremmer sin vision for AI-styring, kan virksomheder og internationale organisationer forvente et mere komplekst og multipolært reguleringsmiljø med større regulatorisk forskellighed, samtidig med at der opstår nye muligheder for samarbejde om kapacitetsopbygning i tråd med det Globale Syds prioriteter.

Source:

Latest News