Den Europæiske Union har nået et afgørende punkt i reguleringen af kunstig intelligens med håndhævelsen af centrale bestemmelser i AI-forordningen, der trådte i kraft den 11. juli 2025. Dette markerer implementeringen af verdens første omfattende regulatoriske ramme for AI-teknologier.
AI-forordningen er den første juridiske ramme for AI, som adresserer risiciene ved kunstig intelligens og positionerer Europa som en global frontløber. Den opstiller et klart sæt risikobaserede regler for AI-udviklere og -brugere vedrørende specifikke anvendelser af AI. Forordningen indgår i en bredere pakke af politiske tiltag til støtte for udviklingen af pålidelig AI, herunder AI Innovationspakken, lanceringen af AI-fabrikker og den koordinerede AI-plan. Samlet sikrer disse tiltag sikkerhed, grundlæggende rettigheder og menneskecentreret AI, samtidig med at de styrker udbredelse, investeringer og innovation inden for AI i hele EU.
Implementeringen følger en trinvis tilgang, der begyndte med forordningens ikrafttræden den 1. august 2024. De første materielle forpligtelser trådte i kraft i begyndelsen af 2025, og den nuværende milepæl—som pålægger omfattende krav til generelle AI-modeller (GPAI) og nye styringsstrukturer—gælder fra den 2. august 2025. For AI-udviklere, -udbydere og -brugere, især dem med grænseoverskridende aktiviteter, markerer denne milepæl et afgørende skifte fra forberedelse til implementering.
Denne fase aktiverer det Europæiske AI-kontor og Det Europæiske Råd for Kunstig Intelligens (EAIB), som skal føre tilsyn med håndhævelse og koordinering på tværs af medlemslandene. Nationale myndigheder skal også udpeges inden denne dato. Udbydere af generelle AI-modeller—særligt dem, der tilbyder store sprogmodeller (LLM’er)—vil blive mødt med nye horisontale forpligtelser, herunder krav om gennemsigtighed, dokumentation og overholdelse af ophavsret. For GPAI-modeller, der vurderes at udgøre en systemisk risiko, vil yderligere krav som risikobegrænsning, hændelsesrapportering og cybersikkerhedsforanstaltninger gælde.
På trods af modstand fra industrien har Europa-Kommissionen fastholdt sin implementeringsplan. Den 3. juli 2025 rapporterede Reuters, at virksomheder opfordrede til en pause i bestemmelserne og fik støtte fra visse politikere. "For at imødegå den usikkerhed, situationen skaber, opfordrer vi Kommissionen til at foreslå et toårigt 'stopur' for AI-forordningen, inden centrale forpligtelser træder i kraft," lød det i et åbent brev til Europa-Kommissionen fra en gruppe på 45 førende europæiske virksomheder. Kommissionen afviste dog anmodningen og meddelte, at implementeringen fortsætter som planlagt.
Mens reglerne for generelle AI-modeller træder i kraft den 2. august 2025, begynder håndhævelsen af disse regler først et år senere (den 2. august 2026). Fra dette tidspunkt kan manglende overholdelse medføre administrative bøder på op til 15 millioner euro eller 3 % af den globale omsætning (stigende til 35 millioner euro / 7 % for forbudte praksisser). EU’s regulatoriske tilgang sigter mod at balancere innovation med beskyttelse af grundlæggende rettigheder og etablerer et rammeværk, der kan få global indflydelse på AI-regulering.