OpenAI planlægger at tage en procentdel af salget, når brugere køber produkter direkte gennem ChatGPT, hvilket markerer en væsentlig udvikling i virksomhedens forretningsstrategi.
Ifølge kilder citeret af Financial Times den 16. juli udvikler OpenAI en indbygget betalingsfunktion, der gør det muligt for brugere at gennemføre køb uden at forlade chatgrænsefladen. I øjeblikket præsenterer ChatGPT produktsuggestioner med links, der videresender brugerne til eksterne forhandlere, men det nye system vil holde brugerne på platformen under hele købsprocessen. Forhandlere, der opfylder ordrer via dette system, skal betale OpenAI en provision for hvert salg.
Dette initiativ bygger videre på OpenAI's partnerskab med Shopify, som blev annonceret i april 2025, og som forbedrede ChatGPT's shoppingfunktioner med produktanbefalinger, billeder og anmeldelser. Shopify, der allerede leverer betalingsløsninger til platforme som TikTok, forventes at stå for den bagvedliggende infrastruktur til ChatGPT's e-handelsfunktionalitet.
Tiltaget repræsenterer et strategisk kursskifte for OpenAI, der hidtil primært har genereret indtægter gennem abonnementer på sine premiumtjenester. På trods af at have nået en årlig omsætning på 10 milliarder dollars i juni 2025 (næsten en fordobling af de 5,5 milliarder dollars, der blev rapporteret i december 2024), tabte virksomheden cirka 5 milliarder dollars sidste år og søger nu yderligere indtægtskilder. Ved at tjene penge på sin gratis brugerbase via e-handelsprovisioner kan OpenAI få adgang til en betydelig ny indtægtskilde.
CEO Sam Altman indikerede allerede i marts virksomhedens retning, da han i et nyhedsbrev skrev, at OpenAI ville opkræve "omkring 2 procent i affiliate-gebyr" for køb foretaget via platformen. Selvom betalingsfunktionen stadig er under udvikling, har OpenAI og Shopify angiveligt vist tidlige versioner af systemet til potentielle brandpartnere og diskuteret økonomiske aftaler.
Denne udvikling udgør også en udfordring for Googles dominans inden for produktsøgning og betalt søgning, da flere forbrugere vender sig mod AI-chatbots for anbefalinger og shoppinghjælp. Marketingbureauer eksperimenterer allerede med "AIO" (kunstig intelligens-optimering) for at sikre, at deres produkter optræder i AI-genererede anbefalinger, på samme måde som man traditionelt arbejder med SEO.