Το διευρυμένο μπλοκ των BRICS, που πλέον εκπροσωπεί πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 44% του παγκόσμιου ΑΕΠ, υιοθέτησε τολμηρή στάση σχετικά με τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, ζητώντας επίσημα την ηγεσία του ΟΗΕ στη διακυβέρνηση της ΤΝ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στη διακήρυξή τους που υιοθετήθηκε στις 7 Ιουλίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι ηγέτες των BRICS χαρακτήρισαν την ΤΝ ως «μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ανάπτυξης προς ένα πιο ευημερούν μέλλον», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα πλαίσια διακυβέρνησης πρέπει να «μετριάζουν τους πιθανούς κινδύνους και να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Παγκόσμιου Νότου».
Η πρόταση αμφισβητεί άμεσα τις δυτικοκεντρικές προσεγγίσεις στη διακυβέρνηση της ΤΝ, με τους BRICS να τονίζουν ότι κάθε παγκόσμιο πλαίσιο πρέπει να είναι «αντιπροσωπευτικό, προσανατολισμένο στην ανάπτυξη, προσβάσιμο, χωρίς αποκλεισμούς, δυναμικό, ευέλικτο», ενώ ταυτόχρονα να σέβεται την εθνική κυριαρχία. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, της χώρας που ασκεί την προεδρία των BRICS για το 2025, δήλωσε ότι «με την υιοθέτηση της Διακήρυξης για τη Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι BRICS στέλνουν ένα σαφές και αδιαμφισβήτητο μήνυμα: οι νέες τεχνολογίες πρέπει να λειτουργούν εντός ενός δίκαιου, χωρίς αποκλεισμούς και ισότιμου πλαισίου διακυβέρνησης».
Η διακήρυξη ζητά την ανάπτυξη «τεχνικών προδιαγραφών και πρωτοκόλλων» με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα και υπηρεσιών του ΟΗΕ, ώστε να διασφαλιστούν «η εμπιστοσύνη, η διαλειτουργικότητα, η ασφάλεια και η αξιοπιστία» στις πλατφόρμες ΤΝ. Επίσης, προωθεί τη συνεργασία ανοιχτού κώδικα, την προστασία της ψηφιακής κυριαρχίας, τον δίκαιο ανταγωνισμό στις αγορές ΤΝ και τη διασφάλιση της πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς να εμποδίζεται η μεταφορά τεχνολογίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αναλυτές σημειώνουν ότι αυτή η κίνηση συνιστά σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη στην τεχνολογική πολιτική. Ο Ίγκορ Μακάροφ, επικεφαλής του Τμήματος Παγκόσμιας Οικονομίας στο Ανώτατο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσίας, παρατήρησε ότι «η παγκόσμια διακυβέρνηση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι πρακτικά ανύπαρκτη», τοποθετώντας τους BRICS σε θέση να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη δημιουργία θεσμών σε αυτό το αναδυόμενο πεδίο.
Η θέση των BRICS για τη διακυβέρνηση της ΤΝ αναμένεται να διαμορφώσει τη στάση του μπλοκ σε θέματα τεχνολογίας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, υπό το θεματικό πλαίσιο της βραζιλιάνικης προεδρίας «Ενίσχυση της Συνεργασίας του Παγκόσμιου Νότου για Πιο Συμπεριληπτική και Βιώσιμη Διακυβέρνηση». Καθώς η ΤΝ διεισδύει όλο και περισσότερο στις παγκόσμιες οικονομίες, αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να επηρεάσει καθοριστικά τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθούν και θα εφαρμοστούν τα διεθνή πρότυπα για την τεχνητή νοημοσύνη.