menu
close

Ηνωμένο Βασίλειο: Πρωτοποριακή Ποινική Απαγόρευση Περιεχομένου Κακοποίησης Ανηλίκων που Δημιουργείται με Τεχνητή Νοημοσύνη

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε πρωτοποριακή νομοθεσία που καθιστά ποινικό αδίκημα τη δημιουργία, κατοχή ή διανομή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για την παραγωγή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Το Νομοσχέδιο για το Έγκλημα και την Αστυνόμευση, που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2025, καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη χώρα παγκοσμίως που ποινικοποιεί συγκεκριμένα το επιβλαβές περιεχόμενο που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών, ενώ ο νόμος στοχεύει τόσο στη δημιουργία κακοποιητικού υλικού όσο και στην κατοχή «εγχειριδίων παιδόφιλων» με τεχνητή νοημοσύνη.
Ηνωμένο Βασίλειο: Πρωτοποριακή Ποινική Απαγόρευση Περιεχομένου Κακοποίησης Ανηλίκων που Δημιουργείται με Τεχνητή Νοημοσύνη

Σε μια ιστορική κίνηση για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης κακής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η πρώτη χώρα που εισάγει συγκεκριμένες ποινικές κυρώσεις για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων (CSAM) που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη.

Η νομοθεσία, που αποτελεί μέρος του Νομοσχεδίου για το Έγκλημα και την Αστυνόμευση και κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο στις 25 Φεβρουαρίου 2025, απαντά στην ανησυχητική αύξηση του κακοποιητικού περιεχομένου που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με το Internet Watch Foundation, οι αναφορές για CSAM που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη αυξήθηκαν σχεδόν πενταπλάσια το 2024, με περισσότερες από 3.500 νέες εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη να εμφανίζονται στο dark web έως τα μέσα του 2024.

Η Υπουργός Εσωτερικών, Yvette Cooper, η οποία ηγήθηκε της πρωτοβουλίας, τόνισε την επιτακτική ανάγκη των νέων μέτρων: «Το διαδικτυακό υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων αυξάνεται, όπως και η αποπλάνηση παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο. Και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη το ενισχύει σε τεράστιο βαθμό».

Η νομοθεσία ποινικοποιεί συγκεκριμένα τρεις βασικούς τομείς: την κατοχή, δημιουργία ή διανομή μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για την παραγωγή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων· την κατοχή «εγχειριδίων παιδόφιλων» με τεχνητή νοημοσύνη που διδάσκουν πώς να χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών· και τη διαχείριση ιστοσελίδων που προορίζονται για τη διαμοίραση τέτοιου περιεχομένου, κάτι που μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

Οι νέοι νόμοι απαντούν σε μια ανησυχητική τάση, όπου οι δράστες χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να «γυμνώνουν» πραγματικές φωτογραφίες παιδιών ή να τοποθετούν πρόσωπα παιδιών σε υπάρχουσες εικόνες κακοποίησης. Αυτές οι εικόνες που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται μερικές φορές για εκβιασμό των θυμάτων, οδηγώντας σε περαιτέρω εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένων ζωντανών μεταδόσεων με τους δράστες.

Αν και η υπάρχουσα βρετανική νομοθεσία ήδη απαγορεύει πτυχές της απεικόνισης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, όπως ο Νόμος για την Προστασία των Παιδιών του 1978 και ο Νόμος για τους Ιατροδικαστές και τη Δικαιοσύνη του 2009, η νέα νομοθεσία κλείνει κρίσιμα κενά που σχετίζονται ειδικά με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι ο νόμος στοχεύει στην εγκληματική κατάχρηση και όχι στη νόμιμη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, με δικλείδες ασφαλείας για την προστασία της καινοτομίας και την αποτροπή της βλάβης.

Οι υπέρμαχοι της προστασίας των παιδιών χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, με τη Rani Govender, Υπεύθυνη Πολιτικής για την Ασφάλεια των Παιδιών στο Διαδίκτυο του NSPCC, να δηλώνει: «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την κυβέρνηση να αναλαμβάνει δράση για την αντιμετώπιση των εγκληματιών που δημιουργούν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων με τεχνητή νοημοσύνη». Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αποτελεσματική εφαρμογή θα απαιτήσει διεθνή συνεργασία, καθώς η κακοποίηση που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα.

Source:

Latest News