Στις απομακρυσμένες ερήμους του Σιντζιάνγκ, η Κίνα χτίζει τα θεμέλια του μέλλοντος της στην τεχνητή νοημοσύνη. Μια ανάλυση του Bloomberg σε εγκρίσεις επενδύσεων, διαγωνιστικές προκηρύξεις και εταιρικές καταχωρίσεις αποκαλύπτει ότι κινεζικές εταιρείες σκοπεύουν να εγκαταστήσουν πάνω από 115.000 απαγορευμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia σε δεκάδες κέντρα δεδομένων στις δυτικές περιοχές της χώρας.
Επτά έργα στο Σιντζιάνγκ που στοχεύουν σε αυτούς τους επεξεργαστές είχαν ξεκινήσει κατασκευή ή είχαν κερδίσει ανοικτούς διαγωνισμούς για υπηρεσίες υπολογιστικής τεχνητής νοημοσύνης έως τον Ιούνιο του 2025. Ένα από τα μεγαλύτερα αφορά εταιρεία που ελέγχεται από τη Nyocor Co., μια εταιρεία ενέργειας με έδρα την Τιαντζίν που δραστηριοποιείται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές, η οποία προτείνει την κατασκευή κέντρου δεδομένων με 625 διακομιστές H100 – ένα από τα απαγορευμένα μοντέλα της Nvidia.
Αυτές οι εγκαταστάσεις θα ενίσχυαν σημαντικά τις υπολογιστικές δυνατότητες της Κίνας, καθώς ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δίνει έμφαση στην τεχνολογική αυτάρκεια. Σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου για την τεχνητή νοημοσύνη τον Απρίλιο του 2025, ο Σι τόνισε τη δημιουργία ενός "αυτοδύναμα ελεγχόμενου" οικοσυστήματος υλικού και λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης. Ένας επενδυτής έχει δεσμευτεί να διαθέσει πάνω από 5 δισ. γιουάν (700 εκατ. δολάρια) για έργα κέντρων δεδομένων στην κομητεία Γιγού κατά την περίοδο 2025-2026.
Η σχεδιαζόμενη υποδομή θα υποστήριζε προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως αυτά της DeepSeek, της οποίας το μοντέλο R1 εντυπωσίασε τις παγκόσμιες αγορές τον Ιανουάριο του 2025, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τα δυτικά αντίστοιχα, ενώ φέρεται να απαιτεί σημαντικά λιγότερη υπολογιστική ισχύ και κόστος ανάπτυξης. Ένας πάροχος στο Σιντζιάνγκ δηλώνει ήδη ότι χρησιμοποιεί προηγμένο υλικό για να υποστηρίξει πρόσβαση στο cloud για το μοντέλο R1 της DeepSeek.
Ωστόσο, αυτές οι φιλοδοξίες αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια. Οι ΗΠΑ περιόρισαν τις πωλήσεις προηγμένων τσιπ Nvidia στην Κίνα το 2022, λόγω ανησυχιών ότι η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προσφέρει στρατιωτικά πλεονεκτήματα στο Πεκίνο. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μόνο περίπου 25.000 απαγορευμένοι επεξεργαστές Nvidia βρίσκονται σήμερα στην Κίνα – πολύ λιγότεροι από όσους απαιτούν τα έργα. Τα κινεζικά έγγραφα δεν περιέχουν καμία εξήγηση για το πώς οι εταιρείες σκοπεύουν να αποκτήσουν αυτά τα τσιπ, τα οποία δεν μπορούν να αγοραστούν νόμιμα χωρίς άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης.
Αν και το συγκρότημα θα παραμείνει πολύ μικρότερο από την υποδομή τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύει την αποφασιστικότητα της Κίνας να προχωρήσει στην παγκόσμια κούρσα τεχνητής νοημοσύνης παρά τους περιορισμούς στις εξαγωγές. Τα έργα αναδεικνύουν επίσης το αυξανόμενο τεχνολογικό χάσμα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, καθώς και οι δύο χώρες δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ως βασικό στοιχείο για το μέλλον της οικονομίας και της στρατηγικής τους.