Στην υψηλού ρίσκου κούρσα της Silicon Valley για κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη, η Meta έχει επιστρατεύσει πρωτοφανή οικονομική ισχύ για να δελεάσει κορυφαία ταλέντα από την ηγέτιδα του κλάδου OpenAI, με πακέτα αποδοχών που έχουν σοκάρει ακόμη και τους πιο έμπειρους παρατηρητές της τεχνολογίας.
Ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, αποκάλυψε στα μέσα Ιουνίου ότι η Meta είχε κάνει «τεράστιες προσφορές σε πολλούς ανθρώπους της ομάδας μας», συμπεριλαμβανομένων «μπόνους υπογραφής 100 εκατομμυρίων δολαρίων και ακόμη περισσότερων σε ετήσιες απολαβές». Μιλώντας στο podcast του αδερφού του, ο Άλτμαν ισχυρίστηκε ότι παρά τις αστρονομικές αυτές προσφορές, «κανένα από τα καλύτερα στελέχη μας δεν αποφάσισε να τις αποδεχτεί».
Ωστόσο, η επιθετική στρατηγική προσλήψεων της Meta έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Μέχρι τις αρχές Ιουλίου, η εταιρεία είχε καταφέρει να αποσπάσει τουλάχιστον δέκα ερευνητές από την OpenAI, μεταξύ των οποίων και βασικά στελέχη που συνέβαλαν στην ανάπτυξη των μοντέλων GPT. Αυτοί οι ερευνητές εντάσσονται στα νέα Superintelligence Labs της Meta, τα οποία επιβλέπει προσωπικά ο CEO Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος φέρεται να συμμετέχει άμεσα στις προσπάθειες προσέλκυσης ταλέντων.
Ο πόλεμος ταλέντων αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Meta να καλύψει το χαμένο έδαφος στην τεχνητή νοημοσύνη, μετά την υστέρησή της έναντι των ανταγωνιστών. Ο Ζάκερμπεργκ έχει δεσμεύσει 65 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη AI μόνο για το 2025, συμπεριλαμβανομένης μιας επένδυσης 14 δισεκατομμυρίων στη Scale AI, που έφερε τον 28χρονο ιδρυτή της, Alexandr Wang, στην ηγετική ομάδα της Meta.
Σε απάντηση στη φυγή στελεχών, ο Άλτμαν είπε στο προσωπικό της OpenAI ότι, ενώ η Meta προσέλαβε «μερικούς εξαιρετικούς ανθρώπους», «δεν κατάφερε να προσλάβει τα κορυφαία στελέχη και αναγκάστηκε να κατέβει αρκετά στη λίστα της». Υποστήριξε ότι η έμφαση της Meta στην αμοιβή και όχι στην αποστολή θα οδηγήσει σε «βαθιά πολιτισμικά προβλήματα», επιμένοντας ότι «οι ιεραπόστολοι θα νικήσουν τους μισθοφόρους».
Οι ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι υπάρχουν μόλις περίπου 2.000 άτομα παγκοσμίως που μπορούν να προωθήσουν τα όρια των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και της προηγμένης έρευνας AI, καθιστώντας το εξειδικευμένο ταλέντο ίσως τον πιο πολύτιμο πόρο στη σημερινή τεχνολογία. Η OpenAI απάντησε «αναπροσαρμόζοντας τις αποδοχές» των ερευνητών της, ενώ παράλληλα αναπτύσσει νέα ταλέντα μέσω του προγράμματος residency, το οποίο προσφέρει σε υποσχόμενους υποψηφίους από συναφείς τομείς μια διαδρομή προς την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη.