menu
close

Ο Τραμπ Παρουσιάζει Φιλόδοξη Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη με Στόχο την Παγκόσμια Κυριαρχία των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ δημοσίευσε το ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις 23 Ιουλίου 2025, περιγράφοντας πάνω από 90 ομοσπονδιακές πολιτικές δράσεις σε τρεις βασικούς πυλώνες: επιτάχυνση της καινοτομίας, ανάπτυξη αμερικανικής υποδομής ΤΝ και ηγεσία στη διεθνή διπλωματία και ασφάλεια. Το σχέδιο στοχεύει στην εδραίωση της ηγεσίας των ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη, κυρίως μέσω μείωσης των ρυθμιστικών εμποδίων, επιτάχυνσης της κατασκευής κέντρων δεδομένων και προώθησης των αμερικανικών τεχνολογιών ΤΝ σε συμμάχους παγκοσμίως. Η πρωτοβουλία αυτή αντικαθιστά ουσιαστικά το εκτελεστικό διάταγμα για την ΤΝ της εποχής Μπάιντεν, το οποίο ο Τραμπ κατήργησε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο.
Ο Τραμπ Παρουσιάζει Φιλόδοξη Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη με Στόχο την Παγκόσμια Κυριαρχία των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε την Τετάρτη μια σαρωτική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη, τοποθετώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες στην πρώτη γραμμή ενός κρίσιμου, όπως το χαρακτηρίζει η κυβέρνησή του, παγκόσμιου αγώνα για την κυριαρχία στην ΤΝ.

Το «Σχέδιο Δράσης για την ΤΝ της Αμερικής» περιλαμβάνει περισσότερες από 90 ομοσπονδιακές πολιτικές δράσεις που αποσκοπούν στην ανάδειξη των ΗΠΑ ως αδιαμφισβήτητου παγκόσμιου ηγέτη στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. «Από σήμερα και στο εξής, θα είναι πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να ηγηθούν παγκοσμίως στην τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Τραμπ στην εκδήλωση ανακοίνωσης που διοργάνωσαν το All-In Podcast και το Hill and Valley Forum.

Το σχέδιο βασίζεται σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες. Πρώτον, στοχεύει στην επιτάχυνση της καινοτομίας μέσω της άρσης της «γραφειοκρατικής αγκύλωσης» που, σύμφωνα με αξιωματούχους, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη της ΤΝ. Δεύτερον, εστιάζει στην ταχεία ανάπτυξη της αμερικανικής υποδομής ΤΝ, συμπεριλαμβανομένης της απλοποίησης των αδειοδοτήσεων για ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων και εγκαταστάσεις κατασκευής ημιαγωγών. Ο τρίτος πυλώνας δίνει έμφαση στη μετατροπή του αμερικανικού υλικού και λογισμικού σε «πρότυπη» πλατφόρμα για καινοτομίες ΤΝ παγκοσμίως μέσω στρατηγικών εξαγωγών.

Ένα βασικό στοιχείο του σχεδίου είναι η συνεργασία των Υπουργείων Εμπορίου και Εξωτερικών με τη βιομηχανία για την παροχή «ολοκληρωμένων πακέτων εξαγωγών ΤΝ» — που περιλαμβάνουν υλικό, μοντέλα, λογισμικό και πρότυπα — προς τους αμερικανούς συμμάχους. Το σχέδιο καλύπτει επίσης τις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες, με πρόσφατες ανακοινώσεις για επενδύσεις άνω των 90 δισ. δολαρίων από εταιρείες όπως η Google, η Blackstone και η CoreWeave για την ανάπτυξη υποδομών ΤΝ και ενέργειας στην Πενσυλβάνια.

Ο επικεφαλής ΤΝ και Κρυπτονομισμάτων του Λευκού Οίκου, Ντέιβιντ Σακς, τόνισε τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της ανάπτυξης της ΤΝ: «Πρόκειται πλέον για έναν παγκόσμιο αγώνα για την ηγεσία στην τεχνητή νοημοσύνη και θέλουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες να κερδίσουν αυτόν τον αγώνα». Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις ώστε τα συστήματα ΤΝ που προμηθεύεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να είναι «αντικειμενικά και απαλλαγμένα από ιδεολογικές προκαταλήψεις από τα πάνω προς τα κάτω».

Κριτική ασκούν, μεταξύ άλλων, ένας συνασπισμός άνω των 80 εργατικών, περιβαλλοντικών και οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων, εκφράζοντας ανησυχίες ότι το σχέδιο δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της βιομηχανίας έναντι των ζητημάτων ασφάλειας. Παρουσίασαν το ανταγωνιστικό «Σχέδιο Δράσης για την ΤΝ του Λαού», το οποίο ζητά μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία των εργαζομένων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία ΤΝ.

Η προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ σηματοδοτεί σημαντική απομάκρυνση από το εκτελεστικό διάταγμα για την ΤΝ της εποχής Μπάιντεν, το οποίο ο Τραμπ κατήργησε μέσα σε λίγες ημέρες από την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο του 2025. Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε έμφαση στην εποπτεία και τη διαχείριση κινδύνων, η στρατηγική Τραμπ επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη μείωση των ρυθμιστικών εμποδίων, προκειμένου να διατηρηθεί το τεχνολογικό πλεονέκτημα της Αμερικής έναντι ανταγωνιστών, κυρίως της Κίνας.

Source:

Latest News