menu
close

Το Νοσοκομείο του Οχάιο Πρωτοπορεί με Τεχνητή Νοημοσύνη για την Επανάσταση στην Ανίχνευση του Καρκίνου του Πνεύμονα

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Cleveland Medical Center εγκαινίασε μια πρωτοποριακή συνεργασία με την Qure.ai για την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα. Η τεχνολογία qXR-LN, εγκεκριμένη από τον FDA, λειτουργεί ως «δεύτερο ζευγάρι μάτια» για τους ακτινολόγους, αναλύοντας ακτινογραφίες θώρακα για τον εντοπισμό λεπτών οζιδίων που διαφορετικά θα περνούσαν απαρατήρητα. Αυτό το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στοχεύει στη δραστική βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης, επιτρέποντας την ανίχνευση στα στάδια ένα ή δύο, αντί για τις συνηθισμένες διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.
Το Νοσοκομείο του Οχάιο Πρωτοπορεί με Τεχνητή Νοημοσύνη για την Επανάσταση στην Ανίχνευση του Καρκίνου του Πνεύμονα

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Cleveland Medical Center στο Οχάιο συνεργάζεται με την παγκόσμια καινοτόμο εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας Qure.ai, με στόχο να μεταμορφώσει τον τρόπο ανίχνευσης και αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα, σώζοντας ενδεχομένως χιλιάδες ζωές μέσω της έγκαιρης παρέμβασης.

Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας περισσότερους θανάτους από ό,τι ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη μαζί. Η βασική πρόκληση είναι η καθυστερημένη ανίχνευση, καθώς τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στα στάδια τρία ή τέσσερα, όταν τα ποσοστά επιβίωσης μειώνονται σε μονοψήφια επίπεδα.

"Χρειαζόμασταν έναν τρόπο να βρίσκουμε τον καρκίνο του πνεύμονα νωρίς. Είναι σαν να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα. Εκεί έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη," εξηγεί ο Dr. Samir Shah, Chief Medical Officer της Qure.ai. Ο αλγόριθμος qXR-LN, εγκεκριμένος από τον FDA, λειτουργεί ως επιπλέον ζευγάρι μάτια για τους ακτινολόγους, εντοπίζοντας ύποπτα πνευμονικά οζίδια μεγέθους 6 έως 30 χιλιοστών που μπορεί να διαφύγουν κατά τη διάρκεια των συνήθων εξετάσεων.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύτηκε σε ένα εντυπωσιακό σύνολο δεδομένων 15 εκατομμυρίων ακτινογραφιών θώρακα, επιτρέποντάς του να ανιχνεύει λεπτά μοτίβα αόρατα στο ανθρώπινο μάτι. Όταν εντοπίζονται ύποπτα οζίδια, η τεχνητή νοημοσύνη τα επισημαίνει αυτόματα για περαιτέρω αξιολόγηση, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανίχνευσης του καρκίνου στα στάδια ένα ή δύο, όπου τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας φτάνουν το 60-70%.

Ο Dr. Amit Gupta, επικεφαλής του Τμήματος Καρδιοθωρακικής Απεικόνισης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, σημειώνει ότι, παρόλο που οι αξονικές τομογραφίες παραμένουν το χρυσό πρότυπο για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, συνήθως περιορίζονται σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι καπνιστές. Η προσέγγιση με ακτινογραφίες ενισχυμένες με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά το φάσμα του ελέγχου, καθώς οι ακτινογραφίες θώρακα πραγματοποιούνται συχνά για διάφορους ιατρικούς λόγους και απαιτούν λιγότερες υποδομές.

Η κλινική δοκιμή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αναμένεται να συνεχιστεί για άλλους 9-10 μήνες, με τους ερευνητές να συγκρίνουν τις δυνατότητες ανίχνευσης της τεχνητής νοημοσύνης με τις παραδοσιακές ερμηνείες των ακτινολόγων. Εάν στεφθεί με επιτυχία, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τα πρωτόκολλα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε εθνικό επίπεδο και ενδεχομένως να επεκταθεί και σε άλλες δύσκολα ανιχνεύσιμες μορφές καρκίνου.

Source:

Latest News