Amazon Web Services (AWS) on ottanut merkittävän harppauksen liiketoiminnan automaatioteknologiassa julkistaessaan uudet agenttiset tekoälyominaisuudet New Yorkin AWS Summitissa 16. heinäkuuta 2025.
Julkaisun ytimessä on Amazon Bedrock AgentCore, kattava yritystason palvelukokonaisuus, joka auttaa kehittäjiä ottamaan tekoälyagentit turvallisesti ja laajamittaisesti käyttöön ja hallintaan. AWS tuo agenttiseen tekoälyyn pilvipalveluiden periaatteet – turvallisuuden, luotettavuuden ja tietosuojan – näiden uusien ominaisuuksien myötä. AWS:n agenttisen tekoälyn varatoimitusjohtajan Swami Sivasubramanianin mukaan nämä autonomiset ohjelmistojärjestelmät "kiihdyttävät innovaatioita ja parantavat tuottavuutta kaikilla toimialoilla" hyödyntämällä tekoälyä järkeilyyn, suunnitteluun ja sopeutumiseen tehtävien suorittamiseksi. Hän kuvaa tätä "tektoniseksi muutokseksi".
AgentCore mahdollistaa tekoälyagenttien nopean käyttöönoton ja skaalaamisen yritystason tietoturvalla. Se tarjoaa muistinhallintaa, identiteetinhallinnan ja työkalujen integroinnin – kehitystyötä voidaan näin virtaviivaistaa riippumatta siitä, mitä avoimen lähdekoodin kehystä tai mallia käytetään. Alustaan kuuluu useita keskeisiä komponentteja: AgentCore Runtime matalaviiveisiin serverittömiin ympäristöihin ja istuntojen eristykseen; AgentCore Memory lyhyt- ja pitkäkestoisen muistin hallintaan tarkasti; AgentCore Gateway, jonka avulla agentit löytävät ja yhdistävät turvallisesti työkaluihin, dataan ja muihin agentteihin; sekä AgentCore Runtime, joka mahdollistaa agenttien turvallisen käyttöönoton laajassa mittakaavassa dynaamisiin työkuormiin.
AgentCoren rinnalla julkaistiin Kiro, uusi tekoälypohjainen integroitu kehitysympäristö (IDE), joka hyödyntää agentteja projektisuunnitelmien ja teknisten kaavioiden automaattiseen luomiseen ja päivittämiseen. Kiro julkaistiin esiversiona 15. heinäkuuta, ja sen tavoitteena on ratkaista yleistyvä ongelma: dokumentoimaton tekoälyn kirjoittama ohjelmisto, jota on vaikea tai mahdoton ylläpitää. Amazonin projektitiimin mukaan tarkoituksena on kuroa umpeen kuilu nopeasti syntyvien tekoälypohjaisten ohjelmistoprototyyppien ja tuotantovalmiiden järjestelmien välillä, jotka vaativat viralliset määrittelyt, kattavan testauksen ja jatkuvan dokumentoinnin.
AWS:n toimitusjohtajan Matt Garmanin mukaan Kiro on "agenttinen IDE, joka vie kehittäjät prototyypistä tuotantoon tuotantokoodin vaatiman rakenteen avulla". Määrittelydokumenttien olemassaolo tarkoittaa, että sekä tekoäly- että ihmiskehittäjillä on viitekehys kehitystyön tueksi.
"Tämän päivän investointi on erityisen merkittävä, sillä näemme tekoälyn kehittyvän järjestelmistä, jotka vain vastaavat kehotteisiin, kohti autonomisia agentteja, jotka kykenevät järkeilemään, suunnittelemaan ja toteuttamaan monimutkaisia tehtäviä", kirjoitti Francessca Vasquez, AWS:n Professional Services -yksikön ja agenttisen tekoälyn varatoimitusjohtaja. Gartnerin tutkimukseen viitaten AWS arvioi, että agenttiset tekoälyjärjestelmät tekevät 15 % työpäätöksistä vuoteen 2028 mennessä. Useat AWS:n asiakkaat testaavat tai ottavat jo käyttöön monen agentin järjestelmiä. Esimerkiksi AstraZeneca rakentaa keskustelevaa analytiikka-alustaa, jossa useat agentit analysoivat terveysdataa, tuottavat visualisointeja ja tiivistävät löydöksiä. AWS:n mukaan järjestelmä on puolittanut kyselyjen vasteajat ja se on suunniteltu hyödynnettäväksi myös muissa yhtiön toiminnoissa.
Yritys korostaa, että sen lähestymistapa agenttiseen tekoälyyn painottaa vastuullista käyttöönottoa, jossa yksityisyyden, selitettävyyden ja hallinnan suojaukset ovat keskiössä. "Emme pelkästään rakenna agentteja palveluiden uudelleenkuvittelemiseksi – muutamme jo nyt AWS Professional Servicesin toimintaa", Vasquez kirjoitti.
AWS:n agenttiset tekoälyominaisuudet ovat saatavilla esiversiona. AgentCore-palvelut ovat maksutta käytettävissä 16. syyskuuta 2025 asti. Mahdollisista muista AWS-palveluista, joita käytetään AgentCoren yhteydessä, veloitetaan normaalin AWS-hinnoittelun mukaisesti. 17. syyskuuta 2025 alkaen AWS laskuttaa asiakkaita AgentCore-palveluiden käytöstä.