Euroopan unionin tekoälyasetus, maailman ensimmäinen kattava tekoälyn sääntelykehys, kohtaa kasvavia toimeenpanon haasteita, kun keskeiset säännökset astuvat voimaan elokuussa 2025.
Alan johtajat ja teknologiayritykset ovat huolissaan sekä yritysten että viranomaisten valmiudesta. Kesäkuun lopulla Computer & Communications Industry Association (CCIA) Europe, jonka jäseninä ovat muun muassa teknologiajätit Alphabet, Meta ja Apple, vetosi virallisesti EU-johtajiin aikataulun pysäyttämiseksi.
"Eurooppa ei voi johtaa tekoälykehitystä toinen jalka jarrulla", sanoo Daniel Friedlaender, CCIA Europen vanhempi varatoimitusjohtaja. "Kun tekoälyasetuksen kriittiset osat puuttuvat yhä vain viikkoja ennen sääntöjen voimaantuloa, tarvitsemme tauon, jotta asetus saadaan kuntoon – muuten vaarana on innovaation pysähtyminen kokonaan."
Keskeinen ongelma on yleiskäyttöisten tekoälymallien käytännesääntö, jonka oli alun perin määrä valmistua toukokuuhun 2025 mennessä, mutta joka on edelleen keskeneräinen. Viivästys aiheuttaa huomattavaa epävarmuutta yrityksille, jotka yrittävät valmistautua vaatimustenmukaisuuteen. Käytännesääntö on tarkoitettu keskeiseksi työkaluksi, jonka avulla palveluntarjoajat voivat osoittaa noudattavansa tekoälyasetuksen vaatimuksia yleiskäyttöisille tekoälyjärjestelmille, kuten suurille kielimalleille ja muille kehittyneille tekoälyteknologioille.
EU:n tekoälyasetuksen toimeenpano on porrastettu. Osa säännöksistä, kuten "sietämättömän riskin" tekoälyjärjestelmien – esimerkiksi sosiaalisen pisteytyksen ja manipuloivan tekoälyn – kiellot, on ollut voimassa jo helmikuusta 2025 lähtien. Yleiskäyttöisiä tekoälymalleja koskevat säännöt astuvat voimaan 2. elokuuta 2025, ja koko asetuksen täysimääräinen toimeenpano on elokuussa 2026.
Jotkut poliittiset johtajat, kuten Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, ovat kutsuneet tekoälysääntöjä "sekaviksi" ja liittyneet vaatimuksiin aikalisästä. 45 eurooppalaisen yrityksen ryhmä julkaisi avoimen kirjeen, jossa vaaditaan kahden vuoden "kellon pysäytystä" ennen kuin keskeiset velvoitteet tulevat voimaan.
Huolista huolimatta Euroopan komissio ei ole virallisesti ilmoittanut suunnitelmista lykätä toimeenpanoa. Komission tiedottaja toisti, että yleiskäyttöisiä tekoälymalleja koskevat säännöt astuvat voimaan 2. elokuuta suunnitellusti, vaikka niiden valvontavaltuudet alkavat vasta elokuussa 2026.
Kiista korostaa jännitettä EU:n tavoitteen johtaa globaalia tekoälysääntelyä ja huolen välillä siitä, että liian rajoittavat tai kiireellä toteutetut säännöt voisivat tukahduttaa innovaation nopeasti kehittyvällä alalla, jonka arvioidaan voivan tuoda EU:n talouteen jopa 3,4 biljoonaa euroa vuoteen 2030 mennessä.