menu
close

Senaatti torppasi teknologia-alan yrityksen pyrkimyksen estää osavaltioiden tekoälysääntely

Yhdysvaltain senaatti poisti 1. heinäkuuta 2025 pidetyssä äänestyksessä presidentti Trumpin 'One Big Beautiful Bill' -lakipaketista kiistanalaisen kohdan, joka olisi estänyt osavaltioita säätämästä tekoälyä koskevia lakeja kymmenen vuoden ajaksi. Teknologia-ala oli voimakkaasti lobannut moratorion puolesta vedoten siihen, että osavaltioiden erilaiset lait haittaisivat innovaatiota ja kilpailukykyä Kiinaa vastaan. Senaatin päätös on merkittävä voitto osavaltioiden lainsäätäjille, kuvernööreille ja kuluttajansuojan puolustajille, jotka halusivat säilyttää paikallisen sääntelyvallan.
Senaatti torppasi teknologia-alan yrityksen pyrkimyksen estää osavaltioiden tekoälysääntely

Yhdysvaltain senaatti antoi kovan iskun teknologiajättien lainsäädäntöpyrkimyksille kaatamalla ehdotuksen, joka olisi asettanut kymmenen vuoden kiellon osavaltioiden tekoälysääntelylle.

Kiistanalainen kohta, joka oli alun perin osa presidentti Trumpin laajaa kotimaan politiikan lakipakettia nimeltään 'One Big Beautiful Bill', kaatui lähes yksimielisesti äänin 99–1 senaatin yöllisessä istunnossa 1. heinäkuuta. Tennesseen republikaanisenaattori Marsha Blackburn, joka oli aluksi työskennellyt kompromissiversion puolesta, johti lopulta vaatimusta kohdan poistamiseksi kokonaan.

Teknologiajätit kuten OpenAI ja Google olivat voimakkaasti tukeneet moratoriota vedoten siihen, että 50 osavaltion erilaiset sääntelykehykset aiheuttaisivat merkittäviä noudattamisvaikeuksia ja voisivat hidastaa Yhdysvaltojen innovaatiota tekoälyn globaalissa kilpailussa Kiinaa vastaan. OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman oli aiemmin todistanut, että 'on hyvin vaikea kuvitella, miten voisimme noudattaa 50 erilaista sääntelykokonaisuutta.'

Ehdotus kohtasi kuitenkin odottamattoman laajaa vastustusta poliittisen kentän molemmilta laidoilta. Yli 260 osavaltiotason lainsäätäjän kaksipuolueinen koalitio kaikista 50 osavaltiosta, 40 osavaltion oikeusministeriä sekä 17 republikaanikuvernööriä vastustivat julkisesti moratoriota. Kritiikin mukaan se olisi heikentänyt osavaltioiden oikeuksia ja poistanut kuluttajilta tärkeitä suojakeinoja tekoälyn mahdollisia haittoja, kuten deepfake-sisältöjä, algoritmista syrjintää ja yksityisyyden loukkauksia vastaan.

'Tämä kohta olisi voinut antaa teknologiajäteille mahdollisuuden jatkaa lasten, sisällöntuottajien ja konservatiivien hyväksikäyttöä', senaattori Blackburn sanoi Wired-lehdelle perustellen kantaansa. 'Ennen kuin kongressi hyväksyy liittovaltiotason lakeja, kuten Kids Online Safety Actin ja yksityisyydensuojakehyksen, emme voi estää osavaltioita säätämästä kansalaisiaan suojaavia lakeja.'

Senaatin päätös säilyttää nykyisen sääntelytilanteen, jossa osavaltioilla on valta tekoälyteknologioiden sääntelyyn. Heinäkuussa 2025 kaikissa 50 osavaltiossa sekä Columbian piirikunnassa, Puerto Ricossa ja Neitsytsaarilla on esitelty tekoälyyn liittyviä lakialoitteita, ja yli puolessa on jo säädetty jonkinlaisia tekoälylakeja. Merkittäviä esimerkkejä ovat New Yorkin rajoitukset niin sanottuihin 'frontier'-tekoälymalleihin sekä sääntely Coloradossa, Utahissa, Texasissa ja Montanassa.

Vaikka teknologia-ala kärsi tappion tässä äänestyksessä, asiantuntijat arvioivat, että pyrkimykset yhtenäisen liittovaltiotason tekoälysääntelyn luomiseksi jatkuvat. Ylivoimainen hylkäys viestii, että tulevien ehdotusten on todennäköisesti tasapainotettava innovaatiotavoitteet ja kuluttajansuojan merkitys sen sijaan, että ne yksinkertaisesti syrjäyttäisivät osavaltioiden sääntelyvallan.

Source: Cnn

Latest News