Stanfordin yliopiston Human-Centered Artificial Intelligence (HAI) -instituutti on julkaissut vuoden 2025 AI Index -raporttinsa, joka tarjoaa kattavan analyysin tekoälyn globaalista tilasta ja kehityssuunnista.
Raportti, jonka taustalla on monitieteinen asiantuntijaryhmä akateemisesta maailmasta ja teollisuudesta, paljastaa, että yritysten tekoälyinvestoinnit nousivat 252,3 miljardiin dollariin vuonna 2024. Yksityiset investoinnit kasvoivat 44,5 % ja yritysostot 12,1 % edellisvuodesta. Yhdysvaltojen yksityiset tekoälyinvestoinnit olivat 109,1 miljardia dollaria—lähes 12-kertaiset Kiinan 9,3 miljardiin dollariin verrattuna ja 24-kertaiset Iso-Britannian 4,5 miljardiin dollariin nähden. Ero korostuu erityisesti generatiivisen tekoälyn kohdalla, jossa Yhdysvaltojen investoinnit ylittivät Kiinan sekä EU:n ja Iso-Britannian yhteenlasketut investoinnit 25,4 miljardilla dollarilla.
Tekoälyn käyttöönotto yrityksissä on kiihtynyt merkittävästi: 78 % organisaatioista raportoi hyödyntävänsä tekoälyä vuonna 2024, kun vastaava luku oli 55 % vuonna 2023. Myös generatiivista tekoälyä vähintään yhdessä liiketoimintafunktiossa käyttävien vastaajien osuus yli kaksinkertaistui—33 prosentista vuonna 2023 71 prosenttiin viime vuonna.
Raportti nostaa esiin myös tekoälyn kyvykkyyksien dramaattisen kehityksen. Vuonna 2023 käyttöön otetuissa uusissa vertailutesteissä suorituskyky parani vuodessa 18,8–67,3 prosenttiyksikköä. Tekoälyjärjestelmät ovat ottaneet merkittäviä harppauksia korkealaatuisen videon tuottamisessa, ja joissain tapauksissa kielimallipohjaiset agentit ovat jopa päihittäneet ihmiset ohjelmointitehtävissä.
Poliittisella rintamalla Yhdysvaltain liittovaltion viranomaiset antoivat 59 tekoälyyn liittyvää säädöstä vuonna 2024—yli kaksinkertaisesti edellisvuoteen verrattuna. Maailmanlaajuisesti tekoälymainintojen määrä lainsäädännössä kasvoi 21,3 % 75 maassa vuoden 2023 jälkeen, mikä on yhdeksänkertainen kasvu vuoteen 2016 verrattuna. Myös hallitukset investoivat voimakkaasti: Kiina käynnisti 47,5 miljardin dollarin puolijohderahaston, Ranska sitoutui 109 miljardin euron panostukseen tekoälyyn ja digitaalisiin hankkeisiin, ja Saudi-Arabia aloitti 100 miljardin dollarin tekoälykehitysohjelman.
Koulutuksen saralla kaksi kolmasosaa maista tarjoaa tai suunnittelee tarjoavansa peruskoulun tietojenkäsittelytieteen opetusta—määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2019. Erityisesti Afrikka ja Latinalainen Amerikka ovat edistyneet eniten. Monilla alueilla pääsy opetukseen on kuitenkin edelleen rajallista perusinfrastruktuurin, kuten sähkön, puutteen vuoksi.