menu
close

Yrityksiltä puuttuvat kriittiset inhimilliset taidot tekoälyaikakauden menestykseen

Vaikka tekoälyn käyttöönotto yleistyy, suurin osa organisaatioista epäonnistuu kehittämään olennaisia ihmiskeskeisiä taitoja, joita tarvitaan menestykseen tekoälyvetoisessa työympäristössä. Tuore tutkimus yli 200 teknologia-alan johtajasta osoittaa, että lähes kaikki tunnistavat näiden taitojen merkityksen, mutta valtaosa myöntää, ettei heidän organisaatioillaan ole rakenteita, aikaa tai koulutusmalleja niiden kehittämiseen. Tämä kasvava osaamisvaje uhkaa heikentää tekoälyn käyttöönottoa, sillä pelkkä tekninen osaaminen ei riitä ilman täydentäviä inhimillisiä kyvykkyyksiä.
Yrityksiltä puuttuvat kriittiset inhimilliset taidot tekoälyaikakauden menestykseen

Tekoälyn muuttaessa työelämää maailmanlaajuisesti on noussut esiin huolestuttava ilmiö: organisaatiot investoivat voimakkaasti tekoälyteknologiaan, mutta laiminlyövät inhimillisten taitojen kehittämisen, joita tarvitaan teknologian tehokkaaseen hyödyntämiseen.

Yli 200 teknologia-alan johtajaa – mukaan lukien tekoälyasiantuntijoita, kyberturvallisuuden johtajia ja IT-päättäjiä – kattanut tutkimus paljastaa merkittävän ristiriidan. Vaikka vastaajat tunnistavat laajasti ihmiskeskeisten taitojen olevan elintärkeitä tekoälyaikakauden menestykselle, useimmat myöntävät, ettei heidän organisaatioillaan ole valmiuksia näiden kyvykkyyksien kehittämiseen.

Tulokset ovat linjassa laajemman alan tutkimusten kanssa. McKinseyn tuoreessa tekoälyä työelämässä käsittelevässä raportissa 46 prosenttia johtajista pitää osaamisvajetta merkittävänä esteenä tekoälyn käyttöönotolle. Myös Deloitten vuoden 2025 Global Human Capital Trends -kyselyssä todettiin, että oppiminen ja kehittäminen ovat osa-alueita, jotka kaipaavat eniten uudistamista tekoälyn aiheuttaman muutoksen vuoksi.

Mitkä inhimilliset taidot erityisesti puuttuvat? Tutkimus nostaa esiin ongelmanratkaisun, sopeutumiskyvyn ja yhteistyötaidot erityisen kriittisinä. Kun tekoäly hoitaa yhä enemmän rutiinitehtäviä, työntekijöiden on kehitettävä vahvempia kriittisen ajattelun taitoja hallitakseen monimutkaisia päätöksiä, joihin tekoäly ei kykene. Universumin tutkimuksen mukaan vain 6 % työntekijöistä kokee olonsa erittäin mukavaksi tekoälyn hyödyntämisessä omassa työssään, kun taas lähes kolmannes tuntee selkeää epämukavuutta.

Tällä osaamisvajeella on merkittäviä seurauksia. Organisaatiot raportoivat tekoälytyökalujen kehityksen hidastumisesta, innovaation vähenemisestä ja vaikeuksista pysyä kilpailukykyisinä. Ellei sekä teknisten että inhimillisten taitojen kehittämiseen panosteta, yritykset vaarantavat asemansa tekoälyn muokatessa toimialoja.

Asiantuntijat suosittelevat organisaatioita ottamaan kokonaisvaltaisemman lähestymistavan tekoälyn käyttöönottoon yhdistämällä taitojen kehittäminen käytännön kokemukseen, luomalla mentorointimahdollisuuksia ja rakentamalla oppimista ja innovointia tukevia ympäristöjä. Ne, jotka onnistuvat kuromaan tämän kuilun umpeen, ovat paremmassa asemassa menestymään yhä enemmän tekoälyyn nojaavassa liiketoimintaympäristössä.

Source:

Latest News