Keskustelu tekoälyn vaikutuksesta työllisyyteen on saanut myönteisen käänteen, sillä uudet tiedot viittaavat siihen, että tekoäly on nettomääräisesti työpaikkojen luoja, ei tuhoaja.
Maailman talousfoorumin Future of Jobs Report 2025 -raportin mukaan tekoäly ja siihen liittyvät teknologiat mullistavat 86 % yrityksistä vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa 170 miljoonan uuden työpaikan syntymistä maailmanlaajuisesti ja 92 miljoonan nykyisen tehtävän katoamista. Nettolisäys on näin ollen 78 miljoonaa työpaikkaa, mikä vastaa seitsemää prosenttia nykyisestä globaalista työllisyydestä.
Tulokset perustuvat 1 000 yrityksen kyselyyn 22 toimialalta ja 55 taloudesta, kattaen yli 14 miljoonaa työntekijää. Teknologinen muutos on raportin mukaan tämän murroksen keskeisin ajuri. Vaikka moni pelkää tekoälyn vievän työpaikat, data osoittaa todellisuuden olevan monisyisempi: työpaikkojen uudelleenjärjestely koskettaa noin 22 % nykyisestä työvoimasta.
Yllättäen suurin kasvu absoluuttisesti nähdään suorittavissa tehtävissä, kuten maataloustyöntekijöissä, jakelukuljettajissa ja rakennustyöntekijöissä. Myös hoiva-ala kasvaa merkittävästi, kun kysyntä sairaanhoitajista ja sosiaalityöntekijöistä lisääntyy. Teknologiapainotteiset roolit, kuten tekoäly-, big data- ja kyberturvallisuusasiantuntijat, ovat puolestaan nopeimmin kasvavia suhteellisesti.
Muutokseen liittyy kuitenkin haasteita. WEF arvioi, että 39 % työntekijöiden ydinosaamisesta vanhenee vuosien 2025–2030 aikana, mikä tekee osaamisen päivittämisestä välttämätöntä. "Työvoiman osaamisen päivittäminen on kiireellistä, jotta työntekijät voivat valmistautua tekoälyvetoiseen tulevaisuuteen", raportissa todetaan. Teknologisten taitojen merkityksen arvioidaan kasvavan nopeammin kuin minkään muun osaamisalueen.
Whartonin professori Ethan Mollickin mukaan teknologiset läpimurrot ovat perinteisesti synnyttäneet enemmän työpaikkoja kuin ne ovat tuhonneet, mutta tekoäly koettelee tätä kaavaa uudella tavalla. Menestyksen avaimena on, kuinka tehokkaasti yritykset ja hallitukset pystyvät investoimaan osaamisen kehittämiseen ja rakentamaan oikeudenmukaisen, kestävän ja tekoälyaikaan valmiin globaalin työvoiman.