Națiunile BRICS au propus oficial ca Organizația Națiunilor Unite să preia conducerea în stabilirea unui cadru global de guvernanță pentru inteligența artificială, reprezentând o provocare directă la adresa dominației occidentale în stabilirea standardelor internaționale pentru AI.
La cel de-al 17-lea Summit BRICS de la Rio de Janeiro, pe 7 iulie 2025, liderii blocului extins, format din 11 economii emergente, au adoptat o declarație prin care recunosc AI drept „o oportunitate de referință pentru a stimula dezvoltarea către un viitor mai prosper”, subliniind totodată că „guvernanța globală a AI ar trebui să reducă riscurile potențiale și să răspundă nevoilor tuturor țărilor, inclusiv celor din Sudul Global”.
Propunerea reflectă ambițiile geopolitice tot mai mari ale BRICS și prioritățile sale tehnologice, sub tema președinției Braziliei din 2025: „Consolidarea cooperării Sudului Global pentru o dezvoltare mai incluzivă și sustenabilă”. Blocul, care după extinderea din ianuarie 2025 include acum Indonezia, Belarus, Bolivia, Kazahstan, Cuba, Nigeria, Malaysia, Thailanda, Uganda și Uzbekistan, reprezentând peste 40% din populația lumii, și-a amplificat semnificativ vocea colectivă în chestiuni legate de guvernanța tehnologiei.
„Trebuie să prevenim ca procesele de stabilire a standardelor să fie folosite ca bariere la intrarea pe piață pentru întreprinderile mici și economiile în curs de dezvoltare”, au declarat liderii BRICS în declarația lor, care solicită totodată colaborare open-source, protejarea suveranității digitale și măsuri de protecție a proprietății intelectuale care să nu împiedice transferul de tehnologie către țările mai sărace.
Viziunea BRICS pentru un cadru de guvernanță AI condus de ONU și axat pe dezvoltare pune accent pe suveranitate și creștere incluzivă, contestând direct inițiativele conduse de Occident, precum Procesul Hiroshima AI al G7. Poziția lor unitară afirmă că guvernanța globală a AI trebuie să fie „reprezentativă, orientată spre dezvoltare, accesibilă, incluzivă, dinamică, receptivă”, respectând totodată suveranitatea națională.
Prim-ministrul Narendra Modi al Indiei, care va prelua președinția BRICS în 2026, a îndemnat statele membre să „urmărească împreună utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale” și a anunțat planuri de a organiza un „Summit privind Impactul AI” în timpul mandatului Indiei. Modi a subliniat că „AI pentru toți” ar trebui să fie un principiu călăuzitor, accentuând importanța echilibrării inovației cu măsuri de protecție adecvate.
Pe măsură ce BRICS își avansează viziunea asupra guvernanței AI, companiile și organizațiile internaționale se pot aștepta la un mediu de reglementare mai complex și multipolar, cu o divergență mai mare a reglementărilor, dar și cu noi oportunități de colaborare pentru dezvoltarea capacităților, aliniate la prioritățile Sudului Global.