menu
close

UE amână Ghidul de Conformitate pentru Legea privind Inteligența Artificială până la sfârșitul lui 2025

Comisia Europeană a anunțat pe 3 iulie 2025 că Codul de Bune Practici pentru Legea de referință a Uniunii Europene privind Inteligența Artificială ar putea fi implementat abia la sfârșitul anului 2025, mult mai târziu decât termenul inițial din luna mai. Acest document esențial de orientare este crucial pentru miile de companii care trebuie să respecte reglementările UE privind IA, în special cele care dezvoltă modele de inteligență artificială cu scop general. Consiliul European pentru IA discută în prezent calendarul de implementare, în timp ce companiile din domeniul tehnologiei solicită claritate legislativă.
UE amână Ghidul de Conformitate pentru Legea privind Inteligența Artificială până la sfârșitul lui 2025

Comisia Europeană a confirmat o întârziere semnificativă în publicarea Codului de Bune Practici pentru Legea privind Inteligența Artificială a Uniunii Europene, amânând implementarea acestuia până la sfârșitul anului 2025 – o întârziere considerabilă față de termenul inițial din mai 2025.

Un cod de bune practici menit să ajute mii de companii să se conformeze regulilor de referință ale Uniunii Europene privind inteligența artificială ar putea fi aplicat abia la sfârșitul anului 2025, a declarat Comisia Europeană joi. Mari companii de tehnologie, inclusiv Google (Alphabet), Meta Platforms, precum și firme europene precum Mistral și ASML, au solicitat amânarea implementării Legii privind IA, parțial din cauza lipsei unui cod de bune practici.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a confirmat că „Consiliul European pentru IA discută calendarul de implementare a Codului de Bune Practici, fiind luat în considerare sfârșitul anului 2025”. Deși Comisia este pregătită ca regulile pentru IA cu scop general (GPAI) să intre în vigoare luna viitoare, planul său de a publica ghidul-cheie pentru a ajuta companiile să se conformeze acestor reguli până la sfârșitul anului ar marca o întârziere de șase luni față de termenul din mai. Șefa tehnologiei din UE, Henna Virkkunen, promisese anterior publicarea Codului de Bune Practici pentru IA înainte de august.

Codul va detalia regulile Legii privind IA pentru furnizorii de modele de inteligență artificială cu scop general, asigurând că IA este sigură și de încredere, acoperind aspecte precum transparența și drepturile de autor. „Biroul pentru IA facilitează elaborarea unui Cod de Bune Practici care să detalieze aceste reguli”, potrivit Comisiei. „Codul ar trebui să reprezinte un instrument central pentru furnizori în demonstrarea conformității cu Legea privind IA, integrând cele mai avansate practici.”

Pentru companiile din domeniul IA, în special cele care dezvoltă modele cu scop general, aplicarea legii înseamnă costuri suplimentare de conformitate și cerințe mai stricte. Multe companii nu știu în prezent cum să se conformeze regulilor, deoarece nu există încă ghiduri disponibile. Comisia intenționează să prezinte codul în zilele următoare și se așteaptă ca firmele să se înscrie luna viitoare, ghidul urmând probabil să intre în vigoare la sfârșitul anului. „În ceea ce privește regulile GPAI din Legea privind IA, Consiliul European pentru IA discută calendarul de implementare a Codului de Bune Practici, fiind luat în considerare sfârșitul anului 2025”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Întârzierea a generat reacții puternice din partea industriei. „Pentru a aborda incertitudinea creată de această situație, solicităm Comisiei să propună o „pauză de doi ani” pentru Legea privind IA înainte ca principalele obligații să intre în vigoare”, se arată într-o scrisoare deschisă publicată joi de un grup de 45 de companii europene. Aderarea la cod este voluntară, însă companiile care refuză nu vor beneficia de certitudinea juridică oferită semnatarilor. Grupul de advocacy pentru IA, The Future Society, a subliniat că acest Cod va fi o parte esențială a cadrului legislativ pentru IA, clarificând nivelul de calitate pe care utilizatorii finali sau clienții de afaceri îl pot aștepta.

În ciuda întârzierii, regulile Legii privind IA pentru modelele cu scop general vor intra totuși în vigoare în august 2025. Biroul pentru IA își continuă activitatea privind Codul de Bune Practici, care ar trebui să devină un instrument central pentru furnizori în demonstrarea conformității cu Legea privind IA.

Source:

Latest News