menu
close

Rusia folosește inteligența artificială pentru a inunda presa globală cu știri false

Operațiunea Overload, o campanie sofisticată afiliată Rusiei, exploatează instrumente gratuite de inteligență artificială pentru a crea propagandă convingătoare, imitând peste 80 de organizații diferite. Operațiunea combină imagini autentice cu voci generate de AI și folosește abuziv siglele unor instituții media legitime pentru a produce conținut fals care susține narațiuni pro-ruse. Campania vizează în special țările NATO, cu mesaje menite să submineze sprijinul pentru Ucraina și să perturbe politica internă a democrațiilor occidentale.
Rusia folosește inteligența artificială pentru a inunda presa globală cu știri false

O campanie sofisticată de dezinformare rusească, denumită Operațiunea Overload (cunoscută și sub numele de Matryoshka sau Storm-1679), folosește inteligența artificială pentru a crea și distribui propagandă pro-Kremlin la o scară și o viteză fără precedent.

Potrivit unui raport recent al Institutului pentru Dialog Strategic (ISD), operațiunea a imitat peste 80 de organizații diferite doar în primul trimestru al anului 2025. Campania creează conținut înșelător prin combinarea imaginilor reale cu voci generate de AI și prin folosirea abuzivă a siglelor unor instituții media, instituții academice și agenții de aplicare a legii legitime.

Strategia principală a operațiunii constă în realizarea de videoclipuri care par a fi reportaje autentice ale unor surse de încredere. Manipulând elemente audio și vizuale cu ajutorul instrumentelor AI, Operațiunea Overload produce conținut greu de diferențiat de materialele media reale. Aceste videoclipuri promovează narațiuni axate pe „slăbirea sprijinului țărilor NATO pentru Ucraina și perturbarea politicii interne a acestora”, conform cercetătorilor ISD.

Deși au fost publicate cel puțin 135 de materiale pe mai multe platforme, inclusiv X (fostul Twitter), Telegram și Bluesky, majoritatea conținutului generat de operațiune primește un angajament organic limitat. Totuși, un videoclip care susținea în mod fals că USAID a plătit celebrități să călătorească în Ucraina a adunat peste 4,2 milioane de vizualizări după ce a fost amplificat de conturi cu vizibilitate mare, fără legătură cu campania.

Experții avertizează că AI înclină „jocul numerelor” în dezinformare în favoarea actorilor rău-intenționați. „Dacă unul din 100 de videoclipuri prinde tracțiune, este o reușită care își atinge scopul”, a declarat Joseph Bodnar, manager senior de cercetare la ISD. Tehnologia permite crearea rapidă a unui volum mai mare de conținut fără a compromite credibilitatea percepută de utilizatorii care îl întâlnesc.

Dincolo de răspândirea narațiunilor false, Operațiunea Overload urmărește să copleșească verificatorii de fapte și instituțiile media cu cereri de demontare, să submineze credibilitatea instituțiilor imitate și să consume resursele celor care luptă împotriva dezinformării. Campania operează în 10 țări și postează în 10 limbi diferite, cu un accent clar pe Germania, Franța și Ucraina.

Source:

Latest News