I ett cybersäkerhetslandskap som alltmer domineras av AI-förstärkta hot, meddelade branschjättarna Accenture och Microsoft den 10 juli 2025 en strategisk utvidgning av sitt långvariga partnerskap för att utveckla nästa generations säkerhetslösningar drivna av generativ AI.
Tidpunkten är avgörande, då Accentures senaste rapport State of Cyber Resilience 2025 visar att 90 % av organisationer globalt är otillräckligt förberedda för att försvara sig mot AI-förstärkta cyberhot. Denna sårbarhet kvarstår trots den snabba ökningen i attackernas hastighet, komplexitet och omfattning som riktas mot företag inom alla sektorer.
"Globala cyberhot, som nu utnyttjar AI, intensifieras i hastighet, sofistikering och omfattning," säger Paolo Dal Cin, global chef för Accenture Security. "Genom att införa automatisering och generativ AI kan organisationer omdefiniera sina säkerhetsoperationer och ligga steget före de ökande cyberhoten."
Partnerskapet fokuserar på fyra strategiska områden. För det första innebär modernisering av säkerhetscenter (SOC) att Microsoft Sentinel, Microsoft Defender och Accentures Adaptive MxDR integreras med AI-verktyg som Microsoft Security Copilot, vilket gör det möjligt för analytiker att snabbare undersöka hot och potentiellt öka SOC-effektiviteten med upp till 30 %. För det andra använder deras lösning för automatiserat dataskydd Microsoft Purview och Accentures ramverk för att automatiskt klassificera känslig data över Microsoft 365-plattformar. För det tredje effektiviserar deras säkerhetsfokuserade migreringsmetod äldre system, vilket potentiellt kan ge kostnadsbesparingar på 35–50 %. Slutligen använder förbättrad identitetshantering Microsoft Entra Suite för att implementera lösenordsfri autentisering och styrning i stor skala.
Samarbetet har redan visat framgång hos Nationwide Building Society i Storbritannien. Genom en storskalig migrering till Microsoft Sentinel uppnådde Nationwide en strömlinjeformad och enhetlig säkerhetsinfrastruktur som påskyndar upptäckten av cyberhot. Projektet använde en generativ AI-baserad säkerhetsinformations- och händelsehanteringsfunktion som utvecklats gemensamt av båda företagen och som påskyndade migreringen av hundratals terabyte data.
"I en dynamisk och komplex hotmiljö är det viktigt att vi fortsätter att bygga vidare på vår befintliga cybersäkerhetsverksamhet för att ligga steget före," säger David Boda, säkerhets- och resilienschef på Nationwide. "Användningen av generativ AI för att möjliggöra migreringen gjorde att vi kunde genomföra förändringen mer effektivt, vilket i sin tur frigjorde kapacitet för bredare förbättringsarbete."
Detta partnerskap är en del av en bredare branschtrend där stora teknikföretag i allt högre grad samarbetar för att utveckla AI-drivna säkerhetslösningar som kan matcha det föränderliga hotlandskapet.