menu
close

Girişim, Şifreleme Atılımıyla Yapay Zekâ Verilerini Koruyor

San Francisco merkezli Confident Security, yapay zekâya dair en büyük benimseme engellerinden biri olan veri gizliliğini çözmek amacıyla 4,2 milyon dolarlık tohum yatırımıyla gizlilikten çıktı. Şirketin, Apple'ın Private Cloud Compute mimarisinden ilham alan CONFSEC teknolojisi, yapay zekâ modellerinin etrafında şifreli bir koruma katmanı oluşturuyor ve hassas verilerin model sağlayıcıları veya üçüncü taraflarca depolanmasını, görüntülenmesini veya eğitimde kullanılmasını engelliyor. Bu yenilik, gizlilik endişelerinin uygulamayı sınırladığı sağlık, finans ve hukuk gibi yüksek derecede düzenlenmiş sektörlerde yapay zekâ benimsemesini hızlandırabilir.
Girişim, Şifreleme Atılımıyla Yapay Zekâ Verilerini Koruyor

İki kez girişimci olan Jonathan Mortensen tarafından kurulan Confident Security, kurumsal yapay zekâ benimsemesini engelleyen temel gizlilik ve fayda ikilemini çözerek "yapay zekâ için Signal" olmayı hedefliyor.

Şirketin amiral gemisi ürünü CONFSEC, Apple'ın Private Cloud Compute (PCC) mimarisinin kurumsal düzeyde bir uygulaması olup, kapsamlı şekilde test edilmiş ve harici olarak denetlenmiştir. Bu teknoloji, verileri şifreleme yoluyla anonimleştiriyor ve Cloudflare veya Fastly gibi servisler üzerinden yönlendirerek sunucuların hiçbir zaman orijinal kaynağı veya içeriği görmemesini sağlıyor.

"İşletmeler ve tüketiciler, yapay zekâya tıbbi bilgilerden şirketin yol haritasına ve ticari sırlarına kadar her şeyi aktarıyor," diyor daha önce BlueVoyant ve Databricks'e şirket satan Mortensen. "Yapay zekâ artık masada olması gereken bir unsur, ancak bu gizlilik pahasına gerçekleşiyor. Bu durum, sağlık, finans, kamu ve hukuk gibi sektörlerde – ve fikri mülkiyetini ya da müşterilerini korumak isteyen her işletmede – temel bir gerilim yaratıyor."

4,2 milyon dolarlık tohum yatırım turuna Decibel liderlik ederken, South Park Commons, Ex Ante ve Swyx de katıldı. Decibel Ortağı Jess Leao, "Gizlilik artık kurumsal yapay zekâ benimsemesinde kritik bir engel" dedi.

Confident Security'nin yaklaşımı, hassas verilerle çalışan sektörler için özellikle dönüştürücü olabilir. 2025 yılı itibarıyla, dünya genelinde gizlilik düzenlemeleri giderek daha katı hale geliyor ve birçok farklı bölgede yeni yasalar yürürlüğe giriyor. Düzenlemeye tabi sektörlerdeki kuruluşlar, yapay zekâyı benimseme baskısı ile hassas bilgileri koruma gereklilikleri arasında sıkışmış durumda.

Şirket, CONFSEC'i altyapılarına entegre etmek için bankalar, tarayıcılar ve arama motorlarıyla şimdiden görüşmeler yürütüyor. Kanıtlanabilir şekilde gizli yapay zekâ etkileşimleri vaadiyle Confident Security, yapay zekâ sağlayıcıları ile verilerinin egemenliğini koruyarak yapay zekâdan faydalanmak isteyen işletmeler arasında temel bir aracı olarak konumlanıyor.

Source:

Latest News