Meta, önde gelen yapay zeka veri şirketi Scale AI'nin yüzde 49 hissesini almak için 14,8 milyar dolar ödemeyi kabul etti. Bu, sosyal medya devinin 2014'teki WhatsApp anlaşmasından bu yana yaptığı en büyük satın almalardan biri olarak öne çıkıyor.
Haziran 2025'te duyurulan anlaşma kapsamında, Scale AI'nin kurucusu ve CEO'su Alexandr Wang, görevinden ayrılarak Meta'ya katılacak ve burada yeni 'Süper Zeka' girişiminin başına geçecek. Scale, Wang'ın teknoloji devinde bu yeni birimin başına geçmek üzere istifa edeceğini açıkladı. Scale AI'nin strateji şefi Jason Droege, Wang'ın yerine CEO olarak atandı.
Bu hamle, Zuckerberg'in yapay zeka yarışında öne geçme kararlılığını gösteriyor. Bloomberg'in gördüğü dahili bir notta Zuckerberg, "Yapay zekadaki ilerleme hızı arttıkça, süper zekanın geliştirilmesi de görünür hale geliyor" dedi. Zuckerberg, OpenAI gibi rakiplerin hem temel yapay zeka modellerinde hem de son kullanıcıya yönelik uygulamalarda önde görünmesinden giderek daha fazla rahatsızlık duyuyor. Meta'nın Nisan ayında piyasaya sürdüğü Llama 4 yapay zeka modelleri geliştiricilerden beklenen ilgiyi görmedi ve bu durum Zuckerberg'i daha da hayal kırıklığına uğrattı. Şirket, daha büyük ve güçlü bir "Behemoth" modelini piyasaya sürmeyi planlıyordu, ancak bu modelin rakiplerine kıyasla yetenekleriyle ilgili endişeler nedeniyle henüz kullanıma sunulmadı.
Satın alma, sektörde büyük dalgalanmalara yol açtı. Scale AI'nin en büyük müşterilerinden biri olan Google, Meta'nın yatırımının ardından veri etiketleme girişimiyle ilişkisini kesiyor. Google, 2025 yılında Gemini gibi ChatGPT rakibi yapay zeka modellerini geliştirmek için insan tarafından etiketlenmiş eğitim verileri sağlamak amacıyla Scale AI'ye yaklaşık 200 milyon dolar ödemeyi planlıyordu. Şimdi ise, Meta'ya özel verilerin sızmasını önlemek için alternatif sağlayıcılar arıyor. Bir diğer büyük Scale müşterisi ve Meta'nın rakibi olan OpenAI de, anlaşmanın ardından Scale ile çalışmalarını sonlandırmaya başladı. OpenAI, Scale AI ile olan işlerini aşamalı olarak durduruyor ve veri sağlayıcıyla ilişkisini kesiyor. Şirket, Meta'nın duyurusundan önce de Scale AI ile çalışmalarını azaltmaya başladığını belirtti.
Bu kopuş, en akıllı yapay zekayı geliştirme yarışında en iyi insan tarafından etiketlenmiş verilere erişimin kritik ve artık şiddetle rekabet edilen stratejik bir darboğaz haline geldiğini gösteriyor. Temelde, veri etiketleme bir yapay zeka modelinin nasıl öğrendiğini belirliyor. İlk zamanlarda bu, kedi resimlerinin etrafına kutular çizmek anlamına geliyordu. Ancak modeller geliştikçe ihtiyaç duyulan veri de karmaşıklaştı. Artık büyük bir dil modeline tüm interneti beslemek yeterli değil; onu gerçekten akıllı yapmak, muhakeme ettirmek, karmaşık görevleri yerine getirmek ve "halüsinasyon" yapmamasını sağlamak için uzmanlar tarafından eğitilmesi gerekiyor.
Scale AI'nin iş hacmi, yapay zekada yüksek kaliteli veri altyapısına olan talebin arttığını gösteriyor. 2024'te 870 milyon dolar gelir elde eden şirket, bu rakamın 2025 sonunda 2 milyar dolara çıkmasını bekliyor. Son 29 milyar dolarlık değerlemesi ise veri altyapısının yapay zeka değer zincirinde ne kadar hayati bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Bahisler çok büyük; Meta, yalnızca bu yıl yapay zeka altyapısına 65 milyar dolara kadar harcama yapmayı, giderek daha güçlü modelleri eğitmek için devasa veri merkezleri kurmayı planlıyor.