menu
close

Η Amazon Παρουσιάζει το Kiro: Το IDE με Τεχνητή Νοημοσύνη που Μεταμορφώνει την Ανάπτυξη Λογισμικού

Η Amazon Web Services λάνσαρε το Kiro AI, ένα επαναστατικό, βασισμένο σε προδιαγραφές, agentic περιβάλλον ολοκληρωμένης ανάπτυξης (IDE) που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ ταχείας δημιουργίας πρωτοτύπων με AI και έτοιμου για παραγωγή λογισμικού. Ανακοινώθηκε στις 14 Ιουλίου 2025 και εισάγει μια δομημένη προσέγγιση στην ανάπτυξη λογισμικού, μετατρέποντας τα ερωτήματα των προγραμματιστών σε λεπτομερείς προδιαγραφές, τεχνικά έγγραφα και λίστες εργασιών πριν παραχθεί ο κώδικας. Το νέο αυτό εργαλείο σηματοδοτεί τη στρατηγική είσοδο της Amazon στη δυναμική αγορά των IDE με τεχνητή νοημοσύνη, με τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που οι προγραμματιστές δημιουργούν και συντηρούν λογισμικό.
Η Amazon Παρουσιάζει το Kiro: Το IDE με Τεχνητή Νοημοσύνη που Μεταμορφώνει την Ανάπτυξη Λογισμικού

Η Amazon Web Services παρουσίασε το Kiro, ένα νέο IDE με τεχνητή νοημοσύνη που κυκλοφόρησε σε preview στις 14 Ιουλίου 2025. Η ομάδα της Amazon που βρίσκεται πίσω από το έργο στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ταχέως παραγόμενων πρωτοτύπων λογισμικού με AI και συστημάτων έτοιμων για παραγωγή, τα οποία απαιτούν επίσημες προδιαγραφές, εκτεταμένες δοκιμές και συνεχή τεκμηρίωση. Η ιδέα είναι να περάσουμε από το "vibe coding" στον βιώσιμο κώδικα, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα του Kiro.

Το Kiro εισάγει μια επαναστατική μεθοδολογία ανάπτυξης βασισμένη σε προδιαγραφές, μετατρέποντας ιδέες σε έτοιμα για παραγωγή συστήματα με πρωτοφανή διαύγεια και ταχύτητα. Οι εποχές των διάσπαρτων απαιτήσεων, των ασαφών διαδρομών υλοποίησης και της ατέρμονης εναλλαγής μεταξύ σχεδιασμού και κωδικοποίησης ανήκουν στο παρελθόν. Αυτή η προσέγγιση αντιμετωπίζει το φαινόμενο του "vibe coding" – την πρακτική όπου οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν εργαλεία ανάπτυξης για να δώσουν οδηγίες σε έναν βοηθό AI με καθημερινή γλώσσα, συνεργαζόμενοι μαζί του σαν ζευγάρι προγραμματιστών ή αφήνοντάς το να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς.

Σύμφωνα με την τεκμηρίωση, το βασικό στοιχείο διαφοροποίησης του Kiro είναι η χρήση προδιαγραφών (specs). Οι προδιαγραφές ορίζονται σε τρία αρχεία markdown: requirements.md, design.md και tasks.md. Το αρχείο requirements χρησιμοποιεί τη μέθοδο EARS (Easy Approach to Requirements Syntax) – έναν μηχανισμό για τον περιορισμό των λεκτικών απαιτήσεων που αναπτύχθηκε στη Rolls Royce. Το design document περιγράφει το τεχνολογικό υπόβαθρο και την αρχιτεκτονική της εφαρμογής, ενώ η λίστα tasks περιλαμβάνει τα βήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση του σχεδιασμού, μέχρι και την ανάπτυξη.

Η ενσωμάτωση του Kiro με πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης για την εκτέλεση εργασιών βασισμένων σε προδιαγραφές αναδεικνύει τον αυξανόμενο ρόλο του αυτόνομου λογισμικού στις επιχειρήσεις. Το Kiro προσφέρει μια agentic λειτουργία συνομιλίας για εργασίες κωδικοποίησης μέσα σε ένα αρχείο, ενώ οι πράκτορες μπορούν να συνδεθούν με εξωτερικά open-source εργαλεία. Η ανάγκη για περιοδική ανθρώπινη επίβλεψη παραμένει, αν και οι πράκτορες μπορούν πλέον να λειτουργούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε εργασίες και υπο-εργασίες του Kiro, τις οποίες οι πράκτορες μπορούν στη συνέχεια να αναθέσουν σε πράκτορες κωδικοποίησης. Κάθε εργασία περιλαμβάνει λεπτομέρειες όπως απαιτήσεις, υλοποίηση, ανάγκες προσβασιμότητας και δοκιμών. Έτσι, οι προγραμματιστές μπορούν να παρακολουθούν και να ελέγχουν τη δουλειά βήμα-βήμα, αποφεύγοντας παραλείψεις. «Οι προδιαγραφές του Kiro παραμένουν συγχρονισμένες με τον εξελισσόμενο κώδικά σας. Οι προγραμματιστές μπορούν να γράψουν κώδικα για να ενημερώσουν τις προδιαγραφές ή να ενημερώσουν τις προδιαγραφές για να ανανεώσουν τις εργασίες», έγραψαν οι Nikhil Swaminathan, Product Lead της AWS, και Deepak Singh, Αντιπρόεδρος DevEx και Agents, σε σχετική ανάρτηση.

Το σημαντικό σε αυτή την προσέγγιση είναι ότι τόσο ο κώδικας όσο και η διαδικασία του πράκτορα τεκμηριώνονται πλήρως από την αρχή ως το τέλος. Τίποτα δεν παραλείπεται και ο προγραμματιστής έχει πλήρη εποπτεία του τρόπου με τον οποίο θα δομηθεί η εφαρμογή ή η λειτουργία, καθοδηγώντας τη διαδικασία από το στάδιο των απαιτήσεων πριν ξεκινήσει οτιδήποτε. Η Amazon αναφέρει ότι αυτό εξαλείφει το κοστοβόρο πήγαινε-έλα που συνδέεται συνήθως με το vibe coding.

Σε ανάρτησή του στο X, ο CEO της Amazon Andy Jassy δήλωσε ότι το Kiro «έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον τρόπο που οι προγραμματιστές δημιουργούν λογισμικό». Η παρουσίαση του Kiro έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Google ότι προσλαμβάνει προσωπικό της startup Windsurf, που ασχολείται με λογισμικό κωδικοποίησης με AI, στο πλαίσιο συμφωνίας αδειοδότησης τεχνολογίας ύψους 2,4 δισ. δολαρίων. Η Google δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει τα μοντέλα Gemini AI πιο χρήσιμα για προγραμματιστές λογισμικού. Η Amazon και η Google εμβαθύνουν έτσι στον χώρο του λεγόμενου vibe coding, δηλαδή της διαδικασίας καθοδήγησης υπολογιστών για τη δημιουργία λογισμικού με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.

Το Kiro είναι ένα αυτόνομο IDE και, παρότι αποτελεί προϊόν της AWS, παρουσιάζεται ως «ελαφρώς διαχωρισμένο από τον πυρήνα της AWS», σύμφωνα με τον Nathan Peck, developer advocate για την AI στην AWS. Το Kiro μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς λογαριασμό AWS, μέσω σύνδεσης με Google ή GitHub. Στόχος είναι το Kiro να αποκτήσει «μοναδική ταυτότητα εκτός AWS» ώστε να προσελκύσει προγραμματιστές άλλων πλατφορμών. Το Kiro διαθέτει δική του ιστοσελίδα και, σύμφωνα με τη σελίδα About, αναπτύσσεται και λειτουργεί από μια μικρή, με ξεκάθαρες απόψεις, ομάδα εντός της AWS. Είναι δωρεάν κατά τη διάρκεια του preview, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει δωρεάν επίπεδο με 50 agentic αλληλεπιδράσεις το μήνα, Pro λογαριασμοί με $19,00 ανά χρήστη/μήνα για 1.000 αλληλεπιδράσεις και Pro+ λογαριασμοί με $39,00 για 3.000 αλληλεπιδράσεις.

Source:

Latest News