menu
close

Γίγαντες του Χόλιγουντ Αντιμετωπίζουν Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης σε Ιστορική Υπόθεση Πνευματικών Δικαιωμάτων

Η Disney και η Universal κατέθεσαν ιστορική αγωγή κατά της εταιρείας δημιουργίας εικόνων με τεχνητή νοημοσύνη Midjourney στις 11 Ιουνίου 2025, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη νομική ενέργεια από στούντιο του Χόλιγουντ εναντίον εταιρείας AI. Η αγωγή 110 σελίδων ισχυρίζεται ότι η Midjourney παραβίασε πνευματικά δικαιώματα χαρακτήρων όπως ο Darth Vader, ο Homer Simpson και ο Shrek μέσω της υπηρεσίας δημιουργίας εικόνων της. Τα στούντιο διεκδικούν αποζημιώσεις έως και $150.000 για κάθε παραβιαζόμενο έργο και ασφαλιστικά μέτρα για να αποτραπούν περαιτέρω παραβιάσεις, με τις συνολικές αποζημιώσεις να ενδέχεται να ξεπεράσουν τα $20 εκατομμύρια.
Γίγαντες του Χόλιγουντ Αντιμετωπίζουν Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης σε Ιστορική Υπόθεση Πνευματικών Δικαιωμάτων

Σε μια στιγμή που οι ειδικοί του κλάδου χαρακτηρίζουν ως καθοριστική στην συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ παραδοσιακών μέσων και τεχνητής νοημοσύνης, η Disney και τα Universal Studios προχώρησαν στην πρώτη μεγάλη αγωγή του Χόλιγουντ κατά εταιρείας AI, στοχεύοντας την πλατφόρμα δημιουργίας εικόνων Midjourney για φερόμενη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στις 11 Ιουνίου στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Κεντρικής Περιφέρειας της Καλιφόρνια, κατηγορεί τη Midjourney, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ότι λειτουργεί ως «εικονικό αυτόματο πώλησης» και «ατελείωτη πηγή λογοκλοπής» που παράγει μη εξουσιοδοτημένα αντίγραφα της πνευματικής ιδιοκτησίας των στούντιο. Η αγωγή των 110 σελίδων περιλαμβάνει λεπτομερή οπτικά παραδείγματα με εικόνες δημοφιλών χαρακτήρων όπως ο Darth Vader, ο Homer Simpson και ο Shrek που δημιουργήθηκαν από τη Midjourney, δίπλα στις αυθεντικές προστατευόμενες εκδόσεις τους.

«Η πειρατεία είναι πειρατεία, και το γεγονός ότι γίνεται από εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης δεν την καθιστά λιγότερο παράνομη», δήλωσε ο Horacio Gutierrez, ανώτερος εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Disney. Τα στούντιο υποστηρίζουν ότι η Midjourney αγνόησε προηγούμενα αιτήματά τους να σταματήσει την παραβίαση των πνευματικών τους έργων ή να εφαρμόσει τεχνολογικά μέτρα για την αποτροπή τέτοιων παραβιάσεων.

Η Midjourney, που ιδρύθηκε το 2021, έχει αναπτυχθεί ραγδαία φτάνοντας περίπου τα 21 εκατομμύρια χρήστες και, σύμφωνα με πληροφορίες, απέφερε έσοδα 300 εκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, David Holz, αναφέρθηκε σύντομα στην αγωγή κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας τηλεδιάσκεψης με χρήστες, δηλώνοντας μόνο ότι πιστεύει πως «η Midjourney θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα».

Η υπόθεση αμφισβητεί μία από τις βασικές παραδοχές της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης: ότι η εκπαίδευση σε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα εμπίπτει στις αρχές της δίκαιης χρήσης. Αν η αγωγή ευοδωθεί, θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις σε ολόκληρη τη βιομηχανία της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Η Disney και η Universal διεκδικούν αποζημιώσεις $150.000 για κάθε παραβιαζόμενο έργο—με περισσότερα από 150 έργα να αναφέρονται στην αγωγή—ενώ το συνολικό ποσό ενδέχεται να ξεπεράσει τα $20 εκατομμύρια.

Η συγκεκριμένη αγωγή προστίθεται σε ένα αυξανόμενο κύμα νομικών ενεργειών κατά εταιρειών AI, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων που έχουν καταθέσει εικαστικοί καλλιτέχνες, ειδησεογραφικοί οργανισμοί και εκδότες μουσικής. Ωστόσο, ως η πρώτη μεγάλη υπόθεση από στούντιο του Χόλιγουντ, αποτελεί σημαντική κλιμάκωση στην συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ δημιουργών περιεχομένου και προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή.

Source:

Latest News