Σε μια σημαντική αλλαγή για τον ηγέτη της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης, το πρώτο μοντέλο ανοιχτού κώδικα της OpenAI εδώ και χρόνια θα καθυστερήσει περισσότερο από το αναμενόμενο για να φτάσει στο κοινό. Ο CEO Σαμ Άλτμαν ανακοίνωσε στις 10 Ιουνίου ότι η κυκλοφορία θα μετατεθεί μετά τον Ιούνιο, εξηγώντας ότι η ερευνητική ομάδα πέτυχε «κάτι απρόσμενο και πραγματικά εντυπωσιακό» που «θα αξίζει πολύ την αναμονή».
Η καθυστέρηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την OpenAI, η οποία νωρίτερα φέτος παραδέχθηκε ότι βρισκόταν «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» όσον αφορά την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα. Από τότε που η εταιρεία μετέβη από τις μη κερδοσκοπικές της ρίζες σε μια πιο κλειστή, ιδιόκτητη προσέγγιση το 2019, αντιμετωπίζει αυξανόμενη ανταγωνιστική πίεση από εναλλακτικές λύσεις ανοιχτού κώδικα.
Η κινεζική startup τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek έχει αναδειχθεί ως ιδιαίτερα ανατρεπτική δύναμη, με το μοντέλο R1 να επιδεικνύει δυνατότητες συγκρίσιμες με τις προσφορές της OpenAI σε ένα κλάσμα του κόστους ανάπτυξης. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, η DeepSeek είχε ξεπεράσει το ChatGPT ως η πιο δημοφιλής δωρεάν εφαρμογή στο App Store της Apple στις ΗΠΑ, προκαλώντας σοκ στη Silicon Valley και οδηγώντας σε στρατηγική αναθεώρηση σε ολόκληρο τον κλάδο.
Η Meta έχει επίσης σημειώσει σημαντική πρόοδο με την οικογένεια μοντέλων Llama ανοιχτού κώδικα, τα οποία ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο λήψεις τον Μάρτιο του 2025. Ο CEO Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει τοποθετήσει τη Meta ως «σημαιοφόρο της τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα», με σχέδια να επενδύσει πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο φέτος στην ανάπτυξη AI.
Για τους εταιρικούς πελάτες, η ελκυστικότητα των μοντέλων ανοιχτού κώδικα υπερβαίνει το ζήτημα του κόστους. Η δυνατότητα εκτέλεσης μοντέλων τοπικά αντιμετωπίζει διαρκείς ανησυχίες σχετικά με την κυριαρχία των δεδομένων, το κλείδωμα προμηθευτή και τη συμμόρφωση με κανονισμούς, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η υγεία, τα χρηματοοικονομικά και η δημόσια διοίκηση, όπου οι απαιτήσεις για ιδιωτικότητα δεδομένων έχουν περιορίσει την υιοθέτηση λύσεων AI στο cloud.
Καθώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να εξελίσσεται ραγδαία, η συζήτηση έχει επεκταθεί πέρα από τις τεχνικές δυνατότητες, περιλαμβάνοντας ζητήματα υπεύθυνης ανάπτυξης, προσβασιμότητας και βιωσιμότητας. Με την OpenAI να δαπανά ετησίως 7-8 δισεκατομμύρια δολάρια για λειτουργικά έξοδα και να προβλέπει ζημίες 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, η οικονομική βιωσιμότητα των διαφόρων προσεγγίσεων στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης έχει καταστεί κεντρικό ζήτημα για τον κλάδο.