menu
close

Η άνθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης οδηγεί σε αύξηση 150% του ανθρακικού αποτυπώματος των τεχνολογικών κολοσσών

Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) του ΟΗΕ ανέφερε στις 5 Ιουνίου ότι οι έμμεσες εκπομπές άνθρακα από τέσσερις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας με έμφαση στην ΤΝ αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 150% την περίοδο 2020-2023. Η Amazon ηγήθηκε με αύξηση 182%, ακολουθούμενη από τη Microsoft (155%), τη Meta (145%) και την Alphabet (138%), καθώς η ανάπτυξη της ΤΝ απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων. Οι εταιρείες εφαρμόζουν πλέον διάφορες στρατηγικές βιωσιμότητας, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων αυξάνεται τέσσερις φορές ταχύτερα από τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η άνθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης οδηγεί σε αύξηση 150% του ανθρακικού αποτυπώματος των τεχνολογικών κολοσσών

Η ταχεία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνει δραματικά το ανθρακικό αποτύπωμα της τεχνολογικής βιομηχανίας, σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουνίου 2025.

Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) παρακολούθησε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από 200 κορυφαίες ψηφιακές εταιρείες την περίοδο 2020-2023, διαπιστώνοντας ότι οι έμμεσες εκπομπές άνθρακα από τέσσερις τεχνολογικούς κολοσσούς με έμφαση στην ΤΝ – Amazon, Microsoft, Alphabet και Meta – αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 150% αυτή την περίοδο. Οι λειτουργικές εκπομπές άνθρακα της Amazon αυξήθηκαν περισσότερο, κατά 182%, ακολουθούμενες από τη Microsoft με 155%, τη Meta με 145% και την Alphabet με 138%.

Αυτές οι έμμεσες εκπομπές, που περιλαμβάνουν εκείνες που παράγονται από αγοραζόμενη ηλεκτρική ενέργεια, ατμό, θέρμανση και ψύξη, εκτοξεύτηκαν κυρίως λόγω των τεράστιων ενεργειακών απαιτήσεων των κέντρων δεδομένων που βασίζονται στην ΤΝ. Η έκθεση της ITU προειδοποιεί ότι, καθώς οι επενδύσεις στην ΤΝ αυξάνονται, οι εκπομπές άνθρακα από τα κορυφαία συστήματα ΤΝ θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 102,6 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στις εκπομπές άνθρακα. Τα κέντρα δεδομένων απαιτούν εξελιγμένα συστήματα ψύξης που καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες νερού, με την κατανάλωση νερού της Google να έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 88% από το 2019. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε περιοχές που πλήττονται συχνά από ξηρασία, όπως η Καλιφόρνια.

Οι τεχνολογικές εταιρείες ανταποκρίνονται με διάφορες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας. Η Amazon δήλωσε ότι επενδύει σε έργα παραγωγής ενέργειας χωρίς άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Microsoft έχει διπλασιάσει το ρυθμό εξοικονόμησης ενέργειας και μεταβαίνει σε συστήματα υγρής ψύξης σε επίπεδο επεξεργαστή για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Η Meta εργάζεται για τη μείωση των εκπομπών, της ενέργειας και της κατανάλωσης νερού στα κέντρα δεδομένων της.

Ωστόσο, η έκθεση της ITU υπογραμμίζει ότι, παρόλο που όλο και περισσότερες ψηφιακές εταιρείες θέτουν στόχους μείωσης εκπομπών, αυτές οι φιλοδοξίες δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί σε πραγματικές μειώσεις. Η ραγδαία ανάπτυξη της ΤΝ οδηγεί σε απότομη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων να αυξάνεται τέσσερις φορές ταχύτερα από τη συνολική κατανάλωση.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσε να διπλασιαστεί, φθάνοντας περίπου τις 945 τεραβατώρες έως το 2030, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 3% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η αύξηση ασκεί πίεση στις υπάρχουσες ενεργειακές υποδομές, με ορισμένες εταιρείες κοινής ωφέλειας να προτείνουν την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα για να καλύψουν τη ζήτηση – μια κίνηση που οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τους κλιματικούς στόχους.

Source:

Latest News