Laajentunut BRICS-ryhmä, johon kuuluu tammikuun 2025 laajentumisen jälkeen 16 maata, on virallisesti ehdottanut, että Yhdistyneet kansakunnat ottaisi johtoroolin globaalien tekoälyn hallintakehysten luomisessa.
Heinäkuun 7. päivänä Rio de Janeirossa hyväksytyssä julistuksessa BRICS-johtajat kuvasivat tekoälyä "ainutlaatuiseksi mahdollisuudeksi" edistää osallistavaa kasvua ja innovaatioita, mutta varoittivat, että ilman reilua hallintaa se voi kasvattaa digitaalista kuilua maiden välillä. Ehdotus haastaa suoraan BRICS-maiden näkemyksen mukaan länsimaiden dominoimat tekoälystandardit ja hallintamallit.
"Meidän on estettävä standardien määrittelyprosessien käyttö markkinoille pääsyn esteinä pienille yrityksille ja kehittyville talouksille", todettiin BRICS-julistuksessa. Ryhmä korosti, että globaalin tekoälyn hallinnan tulee olla "edustavaa, kehityslähtöistä, saavutettavaa, osallistavaa, dynaamista ja reagoivaa" sekä kunnioittaa kansallista suvereniteettia.
Ehdotuksessa vaaditaan "teknisten määrittelyjen ja protokollien" kehittämistä julkisen sektorin ja YK:n virastojen kanssa, jotta tekoälyalustojen luottamus, yhteentoimivuus ja turvallisuus voidaan varmistaa. BRICS-maat ajavat avoimen lähdekoodin yhteistyötä, digitaalisen suvereniteetin suojaa, reilua kilpailua tekoälymarkkinoilla sekä immateriaalioikeuksien turvaamista siten, ettei teknologian siirtoa kehittyviin maihin estettäisi.
YK:n pääsihteeri António Guterres tuki aloitteita puhuessaan huippukokouksessa ja totesi, että "tekoäly ei saa olla harvojen kerho, vaan sen on hyödytettävä kaikkia, erityisesti kehittyviä maita, joilla on oltava todellinen ääni globaalissa tekoälyn hallinnassa." Hän viittasi YK:n suunnitelmiin perustaa riippumaton kansainvälinen tekoälytieteellinen paneeli sekä järjestää säännöllinen globaali tekoälykeskustelu YK:n puitteissa.
Venäjän talouskorkeakoulun maailmantalouden laitoksen johtajan Igor Makarovin mukaan "globaali hallinta tekoälyn alalla on käytännössä olematonta", mikä tekee tästä alueesta, jossa BRICS voisi mahdollisesti ottaa johtavan roolin kansainvälisten instituutioiden luomisessa.
Ehdotus on merkittävä haaste länsivetoisille tekoälyn hallinta-aloitteille, kuten G7:n Hiroshiman tekoälyprosessille. Nyt kun BRICS-maat edustavat yli 40 prosenttia maailman väestöstä ryhmän laajentumisen myötä, niiden yhtenäinen kanta voi mullistaa kansainvälisten tekoälystandardien luomista ja toimeenpanoa.