Kehittynyt venäläinen disinformaatiokampanja, koodinimeltään Operation Overload (tunnetaan myös nimillä Matryoshka tai Storm-1679), on hyödyntänyt tekoälyä pro-Kreml-propagandan luomiseen ja levittämiseen ennennäkemättömällä laajuudella ja nopeudella.
Strategisen dialogin instituutin (Institute for Strategic Dialogue, ISD) tuoreen raportin mukaan operaatio on esiintynyt yli 80 eri organisaationa pelkästään vuoden 2025 ensimmäisen neljänneksen aikana. Kampanja tuottaa harhaanjohtavaa sisältöä yhdistämällä aitoja kuvia tekoälyn generoimiin ääniraitoihin ja käyttämällä luvatta tunnettujen uutisorganisaatioiden, akateemisten instituutioiden ja viranomaisten logoja.
Operaation keskeinen strategia on luoda videoita, jotka vaikuttavat luotettavien lähteiden aidoilta uutisraporteilta. Manipuloimalla ääni- ja kuvamateriaalia tekoälytyökaluilla Operation Overload tuottaa sisältöä, jota on vaikea erottaa oikeasta mediasta. Nämä videot edistävät narratiiveja, joiden tavoitteena on "heikentää Naton jäsenmaiden tukea Ukrainalle ja horjuttaa niiden sisäpolitiikkaa", ISD:n tutkijoiden mukaan.
Vaikka kampanja on julkaissut ainakin 135 sisältöä useilla alustoilla, kuten X:ssä (entinen Twitter), Telegramissa ja Blueskyssa, suurin osa sisällöstä saa vain vähän orgaanista näkyvyyttä. Yksi video, jossa virheellisesti väitettiin USAID:n maksaneen julkkiksille matkoista Ukrainaan, keräsi kuitenkin yli 4,2 miljoonaa katselukertaa, kun tunnetut, kampanjaan liittymättömät tilit jakoivat sen eteenpäin.
Asiantuntijat varoittavat, että tekoäly kallistaa disinformaation "määräpelin" pahantahtoisten toimijoiden eduksi. "Jos yksikin sadasta videosta saa huomiota, se on voitto ja täyttää tavoitteensa", sanoo ISD:n vanhempi tutkimuspäällikkö Joseph Bodnar. Teknologia mahdollistaa entistä nopeamman sisällöntuotannon ilman, että käyttäjien silmissä uskottavuus kärsii.
Valheellisten narratiivien levittämisen lisäksi Operation Overload pyrkii kuormittamaan faktantarkistajia ja mediataloja oikaisupyyntöjen tulvalla, heikentämään imitoitujen instituutioiden uskottavuutta sekä kuluttamaan niiden resursseja, jotka taistelevat disinformaatiota vastaan. Kampanja toimii kymmenessä maassa ja julkaisee sisältöä kymmenellä eri kielellä, painopisteen ollessa Saksassa, Ranskassa ja Ukrainassa.