menu
close

AI-agenten staan op het punt wetenschappelijk onderzoek te revolutioneren

FutureHouse, mede opgericht door MIT-alumnus Sam Rodriques, heeft een platform gelanceerd met gespecialiseerde AI-agenten die bedoeld zijn om informatieknelpunten in wetenschappelijk onderzoek te doorbreken. Het platform biedt vier AI-agenten—Crow, Falcon, Owl en Phoenix—die elk gespecialiseerd zijn in verschillende aspecten van het wetenschappelijke ontdekkingsproces. Wetenschappers maken al gebruik van deze tools om onderzoek in onder meer de ziekte van Parkinson te versnellen. Het platform is voor iedereen toegankelijk via platform.futurehouse.org.
AI-agenten staan op het punt wetenschappelijk onderzoek te revolutioneren

In een tijd waarin wetenschappelijke vooruitgang steeds vaker wordt belemmerd door een overvloed aan informatie, heeft FutureHouse een innovatieve oplossing ontwikkeld om ontdekkingen te versnellen met behulp van kunstmatige intelligentie.

De door Eric Schmidt gesteunde non-profitorganisatie, mede opgericht door Sam Rodriques PhD '19 en Andrew White, lanceerde op 1 mei 2025 officieel haar AI-platform. Hiermee krijgen onderzoekers wereldwijd toegang tot een reeks gespecialiseerde AI-agenten die zijn ontworpen om cruciale stappen in het wetenschappelijke proces te automatiseren, van literatuuronderzoek tot experimenteel ontwerp.

Het platform bevat vier verschillende AI-agenten, die elk specifieke knelpunten in het onderzoek aanpakken. Crow fungeert als een algemene agent voor literatuurzoektochten en wetenschappelijke vragen. Falcon is gespecialiseerd in diepgaande literatuurreviews met toegang tot gespecialiseerde wetenschappelijke databanken. Owl helpt wetenschappers te bepalen of bepaalde experimenten al zijn uitgevoerd, terwijl Phoenix ondersteuning biedt bij chemische workflows en experimentele planning.

"Natuurlijke taal is de echte taal van de wetenschap," legt Rodriques uit, die het concept ontwikkelde tijdens zijn promotieonderzoek aan het MIT. "Zelfs als we alle informatie hadden die nodig is om te begrijpen hoe biologie werkt, zouden we het niet per se weten, omdat niemand genoeg tijd heeft om alle wetenschappelijke literatuur te lezen en te synthetiseren."

Het platform heeft inmiddels veelbelovende resultaten laten zien. De Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research heeft de agenten van FutureHouse gebruikt om op gestructureerde wijze bewijs te verzamelen uit patiëntmonsters en preklinische modellen. Volgens Gaia Skibinski, directeur van discovery en translationeel onderzoek bij de stichting, ondersteunt het platform hun Targets to Therapies-initiatief door traditionele wetenschappelijke benaderingen aan te vullen en te versnellen.

Hoewel FutureHouse erkent dat sommige van haar tools—met name Phoenix—nog fouten kunnen maken en "in de geest van snelle iteratie" worden uitgebracht, heeft het bedrijf aangetoond dat haar agenten beter kunnen presteren dan onderzoekers op PhD-niveau bij taken als literatuurvergaring en -synthese. Het platform is nu voor iedereen toegankelijk via platform.futurehouse.org, met zowel web- als API-interfaces.

Source:

Latest News