In een belangrijke verschuiving voor zowel de technologie- als de energiesector wenden grote techbedrijven zich tot kernenergie als oplossing voor de enorme elektriciteitsvraag van AI.
Microsoft haalde de krantenkoppen met een overeenkomst van 1,6 miljard dollar met Constellation Energy om de stilgelegde Unit 1-reactor op Three Mile Island in Pennsylvania opnieuw op te starten. Deze reactor zal vanaf 2028 835 megawatt aan koolstofvrije elektriciteit leveren. Het twintigjarige stroomafnamecontract is de eerste keer dat een stilgelegde kernreactor in de Verenigde Staten weer in bedrijf wordt genomen.
Google wil niet achterblijven en werkt samen met Kairos Power aan de ontwikkeling van maximaal zeven kleine modulaire reactoren (SMR’s), die tegen 2030 gezamenlijk 500 megawatt moeten opwekken. Michael Terrell, senior directeur energie en klimaat bij Google, benadrukte dat "kernenergie een belangrijke rol kan spelen in het schoon en continu voorzien in onze vraag naar energie".
Meta sloot zich in juni 2025 aan bij de kernenergietrend met een twintigjarige deal met Constellation Energy om zijn AI-activiteiten te laten draaien op stroom van het Clinton Clean Energy Center in Illinois. De samenwerking zal de productie van de centrale met 30 megawatt verhogen, 1.100 lokale banen behouden en jaarlijks 13,5 miljoen dollar aan belastinginkomsten genereren.
Amazon zet in op meerdere kernenergie-initiatieven, waaronder een samenwerking met X-Energy en Energy Northwest voor de ontwikkeling van SMR’s in de staat Washington, en plannen voor de bouw van twee datacentercomplexen in Pennsylvania die bijna twee gigawatt elektriciteit zullen gebruiken van de kerncentrale van Talen Energy.
De haast naar kernenergie komt op een moment dat AI de vraag naar stroom drastisch verhoogt. Volgens Goldman Sachs kan de wereldwijde stroomvraag van datacenters tegen 2030 met 165% stijgen, wat mogelijk neerkomt op 9% van het totale elektriciteitsverbruik in de VS. Traditionele elektriciteitsnetten en hernieuwbare bronnen alleen kunnen deze exponentiële groei niet bijbenen.
Toch zijn er uitdagingen. Kernenergieprojecten kennen hoge investeringskosten, lange bouwtijden en strenge regelgeving. Kleine modulaire reactoren zijn veelbelovend, maar worden nog vooral gezien als een technologie voor het volgende decennium. Ook blijven milieuzorgen over het beheer van kernafval en veiligheid bestaan, al stellen voorstanders dat deze risico’s opwegen tegen de voordelen van koolstofvrije en betrouwbare kernenergie in vergelijking met wisselvallige hernieuwbare bronnen.
Zoals de Amerikaanse minister van Energie Chris Wright onlangs aangaf in een beleidsnota, wil het land de binnenlandse kernenergieproductie binnen 25 jaar verviervoudigen. Nu meerdere staten wetgeving aannemen ter ondersteuning van geavanceerde kernenergie, lijkt de door AI aangedreven kernenergierenaissance in volle gang.