Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology revoluționează educația digitală prin platforme de învățare îmbunătățite cu AI, care pun accentul pe conexiunea umană alături de inovația tehnologică.
În prim-planul acestei evoluții se află Caitlin Morris, doctorand la MIT Media Lab, care proiectează sisteme digitale de învățare ce integrează ceea ce ea numește „magia socială” ce influențează curiozitatea și motivația în mediile educaționale. În calitate de bursier MAD (Morningside Academy for Design) 2024, afiliat la MIT Media Lab, Morris concepe platforme digitale de învățare care fac loc dinamicii sociale ce influențează modul în care oamenii învață și interacționează cu conținutul educațional.
Morris își valorifică experiența interdisciplinară în design, psihologie și învățare comunitară pentru a studia modul în care interacțiunile sociale modelează rezultatele învățării în educația digitală și asistată de AI. Munca ei face legătura eficient între domeniile designului, educației și tehnologiei. Combinând abilitățile de observație cu implicarea activă în comunitate, ea lucrează la intersecția dintre tehnologie, educație și conexiune umană pentru a îmbunătăți platformele digitale de învățare.
Această abordare reprezintă o evoluție semnificativă în tehnologia educațională. În timp ce multe platforme AI de învățare actuale se concentrează în principal pe livrarea de conținut și evaluare, abordarea MIT recunoaște că învățarea eficientă este, în esență, socială. Sistemele moderne de management al învățării, tot mai competitive, valorifică din ce în ce mai mult știința datelor pentru a îmbunătăți practicile de învățare și dezvoltare, pe măsură ce machine learning-ul evoluează. Aceste sisteme includ instrumente de instruire AI cu capabilități de dezvoltare fără cod, facilitând crearea de cursuri pentru utilizatorii non-tehnici și asigurând că materialele rămân actuale și relevante.
Inițiativa MIT vine într-un moment critic pentru dezvoltarea tehnologiei educaționale. În 2025, accentul se pune tot mai mult pe optimizarea platformelor interne de învățare și pe dotarea organizațiilor cu suita potrivită de instrumente pentru a răspunde cerințelor în continuă schimbare privind onboarding-ul, perfecționarea și recalificarea. Împuternicirea profesioniștilor din domeniul învățării și dezvoltării să-și dezvolte propriile competențe digitale a devenit o prioritate cheie.
Ca parte a agendei mai largi de cercetare a MIT, aceste platforme de învățare îmbunătățite cu AI sunt aliniate cu angajamentul instituției față de dezvoltarea responsabilă a inteligenței artificiale. Programul de cercetare Advancing Humans with AI (AHA) al MIT Media Lab abordează ceea ce descriu drept „una dintre cele mai importante întrebări ale timpului nostru: Ce viitor cu AI ne dorim să trăim și cum putem proiecta și implementa AI care să îmbunătățească experiența umană?”
Prin aceste evoluții, MIT continuă să fie lider în crearea tehnologiilor educaționale care nu doar transferă cunoștințe, ci și cultivă conexiunile umane ce fac ca procesul de învățare să fie cu adevărat semnificativ și eficient.