USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) har tagit steget in i AI-eran genom lanseringen av Elsa, ett internt artificiellt intelligenssystem som ska modernisera myndighetens tillsyn av livsmedelssäkerhet och läkemedelsreglering.
Elsa, som togs i drift före utsatt tid i juni 2025, är ett verktyg baserat på stora språkmodeller och fungerar i en högt säkerhetsklassad GovCloud-miljö. Systemet bistår FDA-anställda – från vetenskapliga granskare till fältinspektörer – genom att sammanfatta rapporter om biverkningar, jämföra produktetiketter och identifiera prioriterade inspektionsmål.
"Efter ett mycket framgångsrikt pilotprogram med FDAs vetenskapliga granskare satte jag en ambitiös tidsplan för att skala upp AI inom hela myndigheten till den 30 juni," säger FDA:s kommissionär Marty Makary. "Dagens lansering av Elsa sker före tidsplan och under budget, tack vare samarbetet mellan våra interna experter på de olika avdelningarna."
Elsa kan få särskilt stor betydelse för livsmedelssäkerheten. Idag tar det ofta flera veckor innan en livsmedelsåterkallelse officiellt klassificeras och kommuniceras till allmänheten – ibland tre till fem veckor eller mer. Genom att hjälpa FDA-personal att snabbare granska säkerhetsrapporter och identifiera högrisktrender kan Elsa avsevärt förkorta denna tidslinje och förbättra hur och när konsumenter får information om kontamineringar.
Viktigt är att AI-modellerna inte tränas på data som skickas in av de reglerade industrierna, vilket skyddar känslig forskning och företagshemligheter. Verktyget är utformat för att komplettera, inte ersätta, mänskliga experter; granskare ansvarar fortsatt för att styra AI-assistenten och verifiera dess resultat.
Elsas införande sker samtidigt som konsumenternas intresse för AI:s roll i livsmedelsproduktion ökar. En undersökning från december 2024 visade att 83 % av konsumenterna vill att företag ska redovisa när AI används vid utveckling eller produktion av livsmedel. Även om Elsa inte är involverad i produktutveckling eller etikettskrivning, markerar verktyget ett betydande skifte i hur beslut om livsmedelssäkerhet fattas i det fördolda.
"Införandet av Elsa är det första steget på FDA:s övergripande AI-resa," uppger myndigheten. "I takt med att verktyget utvecklas planerar vi att integrera mer AI i olika processer för att ytterligare stödja FDA:s uppdrag."