menu
close

Ryssland använder AI för att översvämma globala medier med falska nyheter

Operation Overload, en sofistikerad kampanj med koppling till Ryssland, utnyttjar gratis AI-verktyg för att skapa övertygande propaganda genom att utge sig för att vara över 80 olika organisationer. Kampanjen kombinerar autentiska bilder med AI-genererade röstpålägg och missbrukar logotyper från legitima nyhetsmedier för att producera falskt innehåll som stödjer pro-ryska narrativ. Särskilt riktar sig kampanjen mot NATO-länder med budskap utformade för att underminera stödet för Ukraina och destabilisera den inrikespolitiska situationen i västerländska demokratier.
Ryssland använder AI för att översvämma globala medier med falska nyheter

En sofistikerad rysk desinformationskampanj med kodnamnet Operation Overload (även känd som Matryoshka eller Storm-1679) har använt artificiell intelligens för att skapa och sprida pro-kremlsk propaganda i en aldrig tidigare skådad skala och hastighet.

Enligt en färsk rapport från Institute for Strategic Dialogue (ISD) har operationen utgett sig för att vara mer än 80 olika organisationer bara under det första kvartalet 2025. Kampanjen skapar vilseledande innehåll genom att kombinera verkliga bilder med AI-genererade röstpålägg och missbruka logotyper från legitima nyhetsorganisationer, akademiska institutioner och brottsbekämpande myndigheter.

Operationens huvudsakliga strategi är att skapa videor som ser ut som autentiska nyhetsinslag från pålitliga källor. Genom att manipulera ljud- och bildelement med hjälp av AI-verktyg producerar Operation Overload innehåll som kan vara svårt att skilja från äkta medier. Dessa videor sprider narrativ med fokus på att "försvaga NATO-länders stöd för Ukraina och destabilisera deras inrikespolitik", enligt ISD:s forskare.

Trots att minst 135 innehållsposter har publicerats på flera plattformar, inklusive X (tidigare Twitter), Telegram och Bluesky, får de flesta av operationens inlägg begränsat organiskt genomslag. Ett undantag är dock en video som felaktigt påstod att USAID betalat kändisar för att resa till Ukraina – denna video fick över 4,2 miljoner visningar efter att ha spridits av profilerade konton utan koppling till kampanjen.

Experter varnar för att AI snedvrider "sifferleken" kring desinformation till fördel för illasinnade aktörer. "Om en av hundra videor får genomslag, är det en vinst som uppnår sitt syfte," säger Joseph Bodnar, senior forskningschef på ISD. Tekniken möjliggör snabb produktion av mer innehåll utan att användare som exponeras för det uppfattar minskad trovärdighet.

Utöver att sprida falska narrativ syftar Operation Overload till att överbelasta faktagranskare och medieorganisationer med förfrågningar om granskning, undergräva trovärdigheten hos de institutioner som imiteras och slösa resurser hos dem som bekämpar desinformation. Kampanjen är aktiv i tio länder och publicerar på tio olika språk, med särskilt fokus på Tyskland, Frankrike och Ukraina.

Source:

Latest News